Ministarstvo zdravlja nastavlja javnozdravstvenu kampanju “Za zdravlje danas” predstavljanjem nacionalnih programa prevencije raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice i u našem gradu.

Kampanja je održana danas, 15. svibnja, na ulicama grada Nove Gradiške, ispred ljekarne .

Cilj kampanje je doći do što većeg broja građana i potaknuti ih da se odazovu na pregled kada dobiju poziv za neki od tri preventivna programa ali i motivirati ih da aktivno sudjeluju u očuvanju i unapređenju svog zdravlja.

Akciji se treba odazvati jer se na taj način jedino može postići cilj da se u roku od pet godina smanji smrtnost zbog ovih bolesti za 15 posto. Jednostavno provedivim metodama skrininga u ranoj fazi povećano je otkrivanje karcinoma a time terapija i uspješnost liječenja.

“Odaziv u županiji  ne razlikuje se puno od razine u RH, za rano otkrivanje raka dojke u trećem ciklusu je oko 50 posto, a za debelo crijevo oko 20 posto, dok je za rano otkrivanje raka vrata maternice ispod 10 posto. Time nismo zadovoljni pa na ovakav način pozivamo građane da se odazovu jer ne znamo cijeniti zdravlje dok ga imamo, a sam karcinom se bolje liječi kada se otkrije u ranoj fazi”- rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitković.

Kada se radi o ranoj detekciji karcinoma debelog crijeva, u Općoj bolnici Nova Gradiška pretraga se može u potpunosti raditi. Bolnica je podnijela zahtjev Ministarstvu zdravlja, no još uvijek se iz nepoznatih razloga radi u ZZJZ i uzorci idu na analizu u Slavonski Brod. Novogradiška bolnica posjeduje jedan od boljih, kvalitetnijih i novijih aparata za mamografiju te je u potpunosti ženama omogućena rana detekcija karcinoma dojke. Treći nacionalni program rane detekcije karcinoma raka maternice, papa test, ginekološki pregled i ultrazvuk izvode se u bolnici a analiza papa nalaza u citološkom laboratoriju novogradiške bolnice, izjavila je Terezija Grgić.

Autor: Vanja Tutić

Komentari
Prethodni članakŠTIVICA, Predstavljeni kandidati HSS-a
Sljedeći članakOdržana završna manifestacija projekta „Prijateljstvo, a ne nasilje“