Zbog statistike koja nas po broju oboljelih od raka, stavlja na europski vrh, Ministarstvo zdravlja predstavilo je, uz dva postojeća Nacionalna programa prevencije i ranog otkrivanja raka dojke i raka debelog crijeva, i Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice.

S novim projektom prevencije, Ministarstvo planira revitalizirati javno-zdavstvene akcije baštinjene na nauku Andije Štampara, začetnika ideje narodnog zdravlja, budući da se preventiva, kao ključna u zaštiti zdravlja, potpuno izgubila  posljednjih 10-ak godina. Za preventivne akcije, uključujući i rano otkrivanja raka vrata maternice, država planira utrošiti 16 milijuna kuna. Dio sredstava bit će usmjeren i u akcije  koje će jačati značaj zdravstvenog odgoja, od najranije dobi, jer želimo li biti zdraviji i moćniji, moramo usvajati informacije i znanja putem odgoja, zbog čega bi i teme zdravstvenog odgoja dugoročno trebale postati sastavni dio  stalnog školskog kurikuluma.

Novi nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata materice , kao i način njegove provedbe predstavljen je u Županijskom Zavodu za javno zdravstvo. Kovertirani pozivi za preventivni pregled i papa test uskoro će početi stizati na adrese žena  u dobi od 25.do 64.godine života, kojih je na području Brodsko posavske županije  3250, rekao je ravnatelj Zavoda, dr.Ante Cvitković.

U prvoj skupini žena koje će dobiti poziv za testiranje u okviru Novog nacionalnog programa prevencije  su žene koje već imaju izabranog ginekologa.

Pregled je besplatan za sve, tako da će pozive, s vremenom dobiti i one žene koje nemaju  zdravstveno osiguranje , a važno je znati kako je mogućnost izliječenja tim veća, kao uostalom i kod drugih oblika raka,  što se bolest ranije utvrdi . Upravo tu na scenu stupa značaj edukacije i prevencije, koji dobiva na težini, znamo li, kako su ginekološke bolesti , prema nacionalnoj statistici u porastu.

 

Za sve žene koje imaju dodatnih pitanja oko provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice, Zavod za javno zdravstvo pokrenuo je i besplatni telefon broja 0800-200 164

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakIzvori stresa i profesionalnog izgaranja u borbi protiv ovisnosti
Sljedeći članakGlazbeno putovanje u raskošno 19. stoljeće