U tjednu iza nas maske su postale obavezan dodatak za odlazak u kupovinu. Puno se nagađalo o broju ministarstava u novoj vladi starog-novog premijera, a konačna brojka je 16. Plenković je dobio odbijenicu od svih oporbenih stranaka koje je zvao na sastanak, ali je od Milanovića dobio mandat za sastavljanje Vlade. 

Nema više odlaska u dućan bez maske. Može kirurška, može pamučna, sve prolazi, samo neka je na licu rekao je protekli tjedan ministar unutarnjih poslova Davor Božinović:

”Što se tiče manjih trgovina, one ne bi trebale, i ne smiju, uslužiti nikoga tko dođe bez maske.”

Dobra je vijest da će testovi za koronavirus bez uputnice ubuduće, umjesto 1 500 kuna, koštati od 500 do 700 kuna. A ovog je tjedna u samoizoaciji završila ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, nakon što je državna tajnica bila pozitivna na koronavirus. Divjak se testirala i negativna je, a opet se testirao i premijer Andrej Plenković. Također negativan. No, iako negativan na koronu, premijer je dobio odbijenicu svih oporbenih stranaka koje je zvao na pojedinačne sastanke. Evo kako je to komentirao glasnogovornik Vlade Marko Milić:

”Izgleda da je oporba i dalje nesvjesna da se Hrvatska nalazi u možda najizazovnijim trenucima od Domovinskog rata. Voljeli bismo da oporba u naredne 4 godine bude puno konstruktivnija, a što manje destruktivna.”

Sa 76 potpisa parlamentarne potpore Plenković je od predsjednika republike Zorana Milanovića dobio mandat za sastavljanje Vlade.

”Nadam se da će svi biti zdravi, veseli, prisutni, da neće biti zdravstveno kompromitirani i da ćete moći normalno raditi.”

Druga Plenkovićeva Vlada bit će manja, imat će 16 ministarstava, a u njoj više neće biti – Dražena Bošnjakovića, Garija Cappellija, Vesne Bedeković, Marka Pavića, Blaženke Divjak, Predraga Štromara. No, manje ministarstava ne znači nužno i uštedu. Ministar financija Zdravko Marić: ”Nije ideja racionalizacije i spajanja vođena isključivo troškovima, nego efikasnošću i općenito rezultatima.”

A novi-stari ministar zdravstva Vili Beroš morat će se uhvatiti u koštac s veledrogerijama koje su zbog duga najavile obustavu isporuke lijekova bolnicama.

”Vjerujem da ćemo tijekom idućeg tjedna naći odgovor na ovu krizu koja nije od jučer, traje desetljećima. Covid nas je nešto u tome poremetio.”

Covid je poremetio i poslovanje tvrtke Meggle Hrvatska u Osijeku. Zbog gašenja proizvodnje najavljene do kraja godine, bez posla će ostati 160 radnika. Iz tvrtke navode kako je odluka o gašenju donesena zbog dugogodišnjih poslovnih izazova i kriza koje su imale negativan utjecaj na poslovanje, poput Agrokora i najnovije korona krize.

Čelnici 27 zemalja članica Europske unije, nakon 5 mjeseci, sjeli su za isti stol. Teški pregovori o sedmogodišnjem proračunu i planu za oporavak, još su teži pod maskama, a u Bruxellesu je i hrvatski premijer Andrej Plenković.

”Za Hrvatsku je ključno da dobijemo duplo više sredstava nego što smo imali u prvih sedam godina članstva i to je za nas onda uspjeh.”

Tjedan iza nas bio je dobar za bivšu hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović koja je izabrana u članstvo Međunarodnog olimpijskog odbora.

Izvor:  Katarina Škaro za Mediaservis 

 

Komentari
Prethodni članakTri nove pozitivne osobe u Brodsko posavskoj županiji
Sljedeći članakHrvatska osma najstarija članica EU: Na 100 stanovnika u radnoj dobi 33 starijih od 65 godina