Sinoć je u prostoru Turističke zajednice u suradnji s Ogranakom Matice hrvatske u Novoj Gradiški predstavljena zbirka poezije autorice Mirjane Pejaković Smažil, pod vodstvom predsjednice Ogranka, profesorice Vjekoslave Bagarić. U pjesničkoj zbirci naziva Brisanje prašine potvrđuje se kao pjesnikinja iznimnih poetskih refleksija o svakodnevici, intimi i stvaranju.

Suverenim glasom te slobodnim, besjedovnim stihom bilježi autorica fragmente stvarnosti koje lirskom preobrazbom dovodi u nove odnose. 

– “Za Novu Gradišku me puno toga veže, ovdje dođem rado kako bi vidjela grad i poznate drage ljude, to me vrati u prošlost. Predstavljam svoju najnoviju knjigu, tematika je različita. U starijim mojim knjigama, motiv Slavonije i domoljublja je bio čest pojam, moja prošlost je neizbrisiv trag pa i Slavonija koja je u mom srcu bez obzira gdje god bila. Osim poezije napisala sam roman za djecu. Ja knjige ne prodajem, jedina obaveza čitatelja je proslijediti ju.” – rekla je Mirjane Pejaković Smažil.

– “Ja mogu uvijek pisati kad imam slobodnog vremena, dovoljno mi je pročitati jedan stih kako bi se vratila u pjesmu, zatim nastavljam pisati dalje. U mojim pjesama često se nađe humor i sarkazam. Nemam tereta koji me vuče u prošlost.” – dodala je.

Suprug autorice Stijepo Mijović Kočan velika je podrška na svim promocijama:

-” Moj suprug je također književnik, jedno drugome smo podrška, mi smo rijedak slučaj. Potpora smo jedno drugome, uvažavamo kritike. Naša velika prednost je moja spoznaja njegove veličine, on je broj jedan a ja sam broj dva. Ne mogu si dopustiti mišljenje kako sam ja njemu konkurencija.”- zaključila je pjesnikinja.

O autorici:

Rođena je 30.9.1955. godine u Mašićkoj Šagovini. Kao dijete kroatiziranog Čeha i Hrvatice odrasta u Dežanovcu kod Daruvara. Od svoje šesnaeste godine živi u Njemačkoj gdje je naučila taj jezik te i pisala njime, uglavnom u ženskim publikacijama. Vrativši se u domovinu, aktivna je u novogradiškim književnim krugovima uz tamošnji ogranak Matice hrvatske. Proza, pjesme i aforizmi su joj svojevremeno objavljivani u lokalnom tisku, na radiju Nova Gradiška i ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA, a TREN joj dodjeljuje prvu nagradu za kratko prozno djelo. Zastupljena je i u dvije kolektivne zbirke pjesama. Neke su joj pjesme uglazbljene, a i sama sklada.  Po dolasku u Zagreb (1995.) nastavlja prekinuto školovanje i diplomira na Učiteljskoj akademiji. Živi i piše u Zagrebu, Novom Vinodolskom i u Konavlima. Priredila je te predgovorom i kvalifikacijom pojedinih zbiraka popratila, u predgovoru prikazujući i valorizirajući knjige iz kojih je pjesme izabrala, izbor iz pjesništva Stijepa Mijovića Kočana Ulovljen u jeziku (2005.) Bila je i jedan od priređivača knjige pjesama Stijepa Mijovića Kočana Jedan izbor kojemu je, uz Seada Begovića, napisala i predgovor.

 

Komentari