Ministar rada Marin Piletić predstavio je u ponedjeljak zakonodavni okvir uređenja rada nedjeljom kojim se predlože da se rad nedjeljom od 1. siječnja iduće godine za sve djelatnosti plaća 50 posto više u odnosu na redovnu satnicu. – prenosi N1.

Nakon sjednice Gospodarsko socijalnog vijeća ministar je rekao novinarima da će novim zakonskim rješenjem biti limitiran broj nedjelja koje će radnici moći odraditi.
“Kroz Zakon o trgovini definirano je koliko se radi nedjelja u  godini, a za ostale djelatnosti tu je Zakon o radu koji u konačnom tekstu Nacrta zakona predlaže da se rad nedjeljom plaća 50 posto više u odnosnu na redovnu satnicu”, rekao je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Sada se takav rad plaća minimalno 30 posto više, a prosječno 37 posto.

Vezano za ostale dodatke na plaću po riječima ministra ostavljena je mogućnost za kolektivno pregovaranje između poslodavca i sindikata.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever naglasio je da su sindikati tražili 100 postotno povećanje satnice za rad nedjeljom, ali i da ostaje mogućnost pregovora o daljnjem povećanju. Sindikati, kako je istaknuo Sever smatraju da su tri radne nedjelje mjesečno previše, a još uvijek nije jasno koliko je povećanje broja radnika potrebno za 16 radnih nedjelja koje do sada nije bilo potrebno.

Irena Weber, glavna direktorica HUP-a rekla je kako su sindikati suglasni da rad nedjeljom treba platiti više, ali ostaje problem osiguravanja dovoljnog broja zaposlenika.

Foto: Screenshot

Komentari
Prethodni članakBlagdani pred vratima: Krenulo blagdansko ukrašavanje grada
Sljedeći članakOsnovna škola „Mato Lovrak”: Međuškolski projekt Naši imendani