Sinoć je pred velikim brojem naših sugrađana, osobito Malčana, uvaženim gostima, gradonačelnikom Željkom Bigovićem, dogradonačelnicom Ljiljanom Lukačević, predsjednikom ogranka Matice hrvatske prof. Josipom Ostićem predstavljena knjiga Selo Mala – pripovijesti minulog doba, autorice Zorice Lalić.

Prof. Ostić urednik je i lektor zavičajne knjige Selo Mala – pripovijesti minulog doba. Likovnu obradu potpisuje dipl. ing. arh. Miroslav Prpić, dok je  grafički urednik  Josipa Kuharić. Knjiga je tiskana u novogradiškoj tiskari „Arca“ u nakladi od 400 primjeraka. Slika na naslovnici – Seosko veselje – autora je Josipa Pintarića Puce, svjetski poznatog slikara naive i zaljubljenika u slavonski zavičaj.  Profesor Ostić prihvatio se izdavanja ove knjige radi njenog značaja za buduće generacije i zahvalio se svima koji su pomogli da knjiga ugleda svijetlo dana. Pozdravio je sve okupljene, čelne ljude Grada, fra Antu Perkovića koji je napisao Predgovor za knjigu.

“Vjerujem da će ovo vrijedno dobro nematerijalne baštine i važan simbol lokalnog identiteta uz ostala duhovna bogatstva našega puka biti putokaz svima koji bi se trebali brinuti za hrvatski identitet i kulturu. Knjiga govori o malom čovjeku koji je ona tiha većina, u ovom našem opustošenom društvu.”, riječi su kojima je prof. Ostić pozdravio okupljene.

 

 

 

 

 

Autor Predgovora fra Ante Perković, gvardijan i župnik u Cerniku napisao je u Predgovoru, a sinoć i istaknuo pred brojnom publikom sljedeće: “U svojoj želji da što vjernije prikaže tako malo, a tako dugovječno selo Mala, autorica nije izostavila duhovnu dimenziju, nego joj je dala značajno mjesto u iznošenju običaja i tradicije, u svrhu potpunog razumijevanja, ne skrivajući i ne potiskujući nacionalno i vjerničko, što opterećeno nedavnom prošlošću, još nije nestalo. Ona jednostavno i vjerno iznosi život „malog“ čovjeka koji pokazuje svoju veličinu i ljepotu življenja u jednostavnosti, nadi, vjeri, ljubavi i slobodi, kao i u svojoj strepnji, tjeskobi, ovisnosti, prkosu, nestašnosti, pa i zloći. Osvrti same autorice na jedno i drugo pokazuju da su poželjna ona vremena u odnosu na današnju otuđenost čovjeka u brzini življenja koju ne može pratiti. Izriče ona i svoje teološko znanje i vjerničko poimanje što daje cijelom prikazu još jednu  pozitivnu notu.”

 

 

 

Sama autorica se zahvalila Gradu NG, BPŽ i svima koji su joj i najmanjom sitnicom pomogli, posebno se zahvalila svim Malčanima koji su joj ustupili fotografije koje svjedoče o životu sela Mala u minulim vremenima, također i kazivačima, koji su svojim sjećanjima pomogli u pisanju ove knjige, potom i Vesni Kolić- Klikić, muzejskoj savjetnici u GM Nova Gradiška, koja joj je dala smjernice u pisanju knjige, Feliksu Valentiću na potpori i ustupljenim podacima te Josipu Pintariću – Puci na prilozima, pjesmama i crtežima, kao i na poticaju za dovršenje knjige. Prilog o sportu napisao je za života Ivo Petranović. Podatke za knjigu autorica je prikupljala pet godina. Tema knjige nisu samo narodni običaji, već i ritam života kroz godišnja doba. Ideja je izašla iz oskudnog znanja mještana koji nemaju elementarnu spoznaju o postanku mjesta i mnogim stvarima koje bi svaki čovjek o svom zavičaju morao znati. I sama autorica se iznenadila nekim stvarima koje je o Maloj otkrila, kao što je činjenica da je Mala bila značajan dio cerničkog vlastelinstva koje je bilo poznato po vinogradarstvu. Knjiga je zamišljena kao paralela između sadašnjice i prošlosti, kako je nekad čovjek živio,a kako sad. Osim što je autorica u zadnje vrijeme radila na ovoj knjizi, u slobodno vrijeme sakuplja stare recepte, vrtlari i piše pjesme za djecu i odrasle i bavi se crtanjem.

Autor: Vanja Tutić

 

Komentari