U organizaciji Udruge roditelja poginulih branitelja, Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121.brigade-pukovnije Nova Gradiška te ogranka Matice hrvatske u Novoj Gradiški, održano je predstavljanje knjige Damira Borovčaka „Gvozdansko – hrvatsko velejunašto bez svjetskog uzora”.

Gostima se obratio profesor Ante Vukšić, predsjednik Udruge roditelja poginulih branitelja, te iznio povijesne činjenice o spomenutim mjestima iz vremena Nikole Šubića Zrinskog, a o knjizi je govorio autor uz videoprojekciju fotografija Zrina, Gvozdanskog i Pounja.

Borovčak se najprije osvrnuo na Zrin, župu bez ijednog župljanina, kojeg su do temelja četnici i partizani sravnili sa zemljom, protjerali stanovništvo i sagradili svoje kuće na ruševinama. Zanimljivo je što se u publici našao svjedok tih događanja, kojem su partizani, kad je imao 11 godina, ubili oca koji je bio učitelj. Upravo je Borovčak pokrenuo godišnja hodočašća u Zrin na koja je pozvao sve prisutne.

Zaključili su kako su Gvozdansko i njegovi branitelji neopravdano desetljećima zamarivani i prešućivani, jer je riječ o događaju koji mora biti zlatnim slovima upisan u hrvatsku povijest.

Autor: Marko Šimić

Komentari
Prethodni članakZavežite čvor i budite ponosni što ste Hrvat
Sljedeći članakU subotu počinje odbojkaško “ludilo” u Novoj Gradiški