Danas je u Gradskoj knjižnici i čitaonici održano predstavljanje projekta „Work with US“ (“Radite s nama”) koji Veleposlanstvo SAD-a provodi u suradnji s Hrvatskim knjižničarskim društvom s ciljem pokretanja Centara poslovnih informacija u narodnim knjižnicama koji bi bili ekonomski podupiratelji zajednice u kojoj žive, djeluju i pružaju uslugu.

Zamjenica gradonačelnika Grada Nova Gradiška Liljana Lukačević i v. d. ravnateljice Gradske knjižnice Biljana Dakić izrazile su dobrodošlicu predstavnicima Veleposlanstva, pohvalile projekt i zahvalile se na značajnoj donaciji poslovnih knjiga Gradskoj knjižnici.

Sam projekt pomno je predstavila predstavnica Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu Marija Cvetnić Kopljar iz informacijsko-referalnog centra Veleposlanstva te Zrinka Udiljak Bugarinovski, voditeljica knjižnice Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Na kraju je Gradskoj knjižnici donirana spomenuta zbirka poslovnih knjiga kojima Veleposlanstvo nastoji promovirati američku kulturu rada i potaknuti knjižnice da se angažiraju u poboljšanju lokalne ekonomije kroz knjižnične usluge.

Cilj izlaganja ovog predavanja je predstaviti vrstu usluge koja je kod nas prilično nepoznata, a to je “business librarian”. Naglasak u radu ove vrste knjižničara nije na svakodnevnim informacijskim upitima s kojima se često susrećemo u našim, najčešće narodnim knjižnicama, već na upite iz područja ekonomije, poduzetništva, marketinga i menadžmenta i sličnih specifičnih ekonomskih područja koja su mnogim knjižničarima često nedovoljno poznata. Osim toga, praksa američkih knjižnica po ovom pitanju je osposobiti knjižničare ne samo da daju korisne informacije onima koji dođu u knjižnicu već ih i obučiti za drugačiji način pristupanja potencijalnim korisnicima izvan prostora knjižnica, koristeći u svom radu vještine i načine poslovanja upravo iz navedenih područja.

Predavanju su nazočili knjižničari Gradske knjižnice, školski knjižničari, gimnazijalci, ravnatelji osnovih škola Helena Kudra i Vesna Lončar Cindrić te ravnateljica gimnazije Nada Peleh Serenčeš.

Komentari
Prethodni članakProljetno uređivanje gradskih ulica
Sljedeći članakEdukacija od minskoj opasnosti i opasnosti od oružja