Povodom „Mjeseca hrvatske knjige“ 07.11.2017. u Narodnoj knjižnici i čitaonici „Grigor Vitez“ Gornji Bogićevci predstavljena je „Velika ispovijed“ knjiga o tri generacije žena – od četrdeset do devedeset godina i njihovim životnim pričama iz tri geografske sredine – Slavonije, Dalmacije i Zagreba autorice Jasminke Frleta-Botica.

Pozdravnu riječ brojnim ljubiteljima književnog stvaralaštva uputila je voditeljica Knjižnice koja je i organizirala ovo kulturnu manifestaciju. Sve nazočne upoznala s biografijom same autorice i njezinom povezanošću sa Slavonijom, Dalmacijom i Zagrebom. Rođena u Slavonskom Brodu, preci iz Otoka, školovala se u Garčinu, Slavonskom Brodu, Rotterdamu i Zagrebu, danas živi i radi kao strojarska inženjerka u okolici Rotterdama. Osim pisanja voli putovati, upoznavati nova mjesta, ljude i kulture plesati, čitati… Potom kroz jedan opušten, ležeran i zanimljiv razgovor dvije imenjakinje posjetitelji su mogli saznati kako je autoričina želja bila složiti osobni mozaik; satkan od života samoga, od uspomena, sjećanja i emocija i kako je upravo pisanje njenom životu dalo boju i energiju. Svoju prozu pisala je strpljivo, s mnogo empatije i razumijevanja, te zadržala svoj glas do samoga kraja, pruživši na taj način priliku za ispovijed onima kojima ju dosad možda nisu ni imali.

„Napisano je mnogo knjiga o ženama, mnoge žene napisale su vrijedne knjige, mnoge su pisale i povijest. Ovo je knjiga o ženama o kojima se nikada nije pisalo, ali koje su dio povijesti: o našim majkama, sestrama, bakama… o ženama koje su probijale put novim generacijama, a da nisu bile zamijećene, ženama koje to još uvijek čine. Jeste li se ikada pitali što stoji iza ženinih osmijeha, skuhanih ručaka i obiteljskih druženja?“ Kako se žene kroz generacije nose s ustaljenim normama, tko ih je promijenio, odakle crpe snagu da se nose s prošlošću, ali i svakodnevnim preprekama što ih život donosi ?- Sve odgovore na ta pitanja autorica nudi u ovoj knjizi. Samu ideju za pisanjem i nastankom ove prekrasne knjige inspirirane životnim pričama dobila je nakon pozitivnih reakcija njenog prvijenca „Vlak života“ napisane kao dar roditeljima povodom 50. godišnjice braka. Ohrabrena, upušta se u novi projekt zvan “Velika ispovijed“ posvećuje ga baki Mandi koja ju je odgojila dok su roditelji radili „vani“ te nam otkriva kako je započelo pisanje nove proze: „ Napravila sam plan, poslala pisma od 15-ak pitanja na imena tridesetak žena koje poznajem i zamolila ih za razgovor. Nisu sve prihvatile moj izazov, nisu bile spremne. Ali, mnoge su u svojoj sredini našle druge koje su bile spremne pričati. Krug se širio. Tako sam došla do brojke 33 žene s kojim sam razgovarala i koje su mi ispričale svoju životnu priču. Neke žene sam kombinirala u jednoj priči, ima nekoliko svekrva i snaha, a neke sam umjetnički povezala u jednu priču. I tako je nastalo ovih 26 priča. Njihove reakcije davale su mi elan, potvrđujući da sam na pravom putu, da su žene vrijedne ne samo da ih se sluša nego i da se podijele njihova iskustva s ostatkom svijeta. Mnoge su razgovor doživjele kao oslobađanje. Bilo je smijeha, bilo je suza. Ova je knjiga rezultata toga.“

Zato kada budete prolazili ulicama bilo kojeg mjesta u Hrvatskoj, pogledajte duboko u oči ženama koje sretnete. Možda u njima otkrijete neku od ovih priča ispripovijedanih u „Velikoj ispovijedi“, nađete nadahnuće ili dobijete odgovor koji već dugo tražite, a naravno to ćete otkriti samo ako pročitate ovih 26 potresnih, snažnih, začuđujućih, ali i blagih, duhovitih i pozitivnih priča čija snaga leži upravo u iskrenom ispovijedanju ovih stvarnih žena. Upravo jednoj stvarnoj, ali oboljeloj ženi iz „Velike ispovijedi“ pod pseudonimom Branka posvećeno je predstavljanje knjige u Slavoniji: „ Opet nije bilo anđela da pospreme“.

Voditeljica NKČ „Grigor Vitez“ Gornji Bogićevci: Jasminka Klarić

no images were found

Komentari
Prethodni članakEkipa iz Džungle dolazi u Dom kulture
Sljedeći članakNa čelo Industrijskog parka Nova Gradiška dolazi žena