Jučer u večernjim satima po tko zna koji put Dom kulture bio je prepun ljubitelja kazališta, ovog puta zbog predstave ”Svećenik krvave haljine” koju su pripremili i izveli mladi župe Gospe Fatimske iz Lužana.

Naime, na inicijativu mladog župnika Saše Paveljak koji je htio aktivirati mlade lužance, predložio je da se okupe, te pripreme predstavu koju bi mogli izvoditi na raznim mjestima i privući raznoliku publiku, tim povodom  javilo ih se osam i odlučilo prihvatiti prijedlog. 

Župnik je između ostalog predložio da za prvu predstavu izvode baš ovu, jer se on kao srednjoškolac bavio glumom, te sudjelovao u istoimenoj predstavi.

Predstava je nastala na temelju knjige Raoul de Navery koja je doživjela više izdanja na hrvatskom jeziku. Sadržaj knjige temelji se na istinitom događaju iz Irske, ali je u ovoj predstavi prilagođen hrvatskim prilikama. Glavni lik je župnik Patrick, rođen 1765. godine, a preminuo 1868. Službovao je sedamdeset i osam godina. Kad je umro, oplakivan je kao veliki dobročinitelj, a štovan kao svetac. Glas o njemu proširio se po cijeloj Europi.

Unatoč studenskim i školskim obvezama ova mlada ekipa koja za sada broji osam članova uspjela se u kratkom vremenu dobro organizirati i kvalitetno pripremiti svoje uloge. 

Iako im je plan bio da predstavu izvode isključivo u Lužanima, nakon premjere koju su tamo izveli, pozivi su samo stizali i tako su se našli i u Novoj Gradiški, ali definitivno neće odustajati i planovi za budućnost već sad postoje, kazala je Klara Ergović, jedna od članica ekipe. 

-”Naravno da ćemo izvoditi još predstava, sljedeća će biti za Majčin dan. Osim toga, imamo još predstava s drugačijim temama u planu, tako da nećemo stati samo na ovome sigurno, jer smo vidjeli da ljudi stvarno cijene što radimo i svi su pozitivno iznenađeni, a jučerašnja puna dvorana dala nam je dodatnu motivaciju.” 

 

 

 

Komentari
Prethodni članakSportaši našeg grada: Martina Meglajec, mlada novogradiška kuglačica
Sljedeći članakRenata Miličić Turkalj – medicinska sestra božanstvenog glasa