Članovi Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Nova Gradiška jučer su se okupili na još jednoj redovnoj godišnjoj skupštini na kojoj su progovorili o radu u proteklom razdoblju, predstavili plan rada i aktivnosti za sljedeće razdoblje, ali prije svega se okupili i nastavili tradiciju druženja i prisjećanja. Iako u poznoj životnoj dobi, kako kaže predsjednik udruge Ante Vukšić, sa sedamdeset i više, i dalje su članovi udruge koja ih je okupila u njihovim najtežim trenutcima.

Okupljeni, prije svega, kako bi nastavili čuvati vrijednosti Domovinskog rata i braniteljske populacije, sjedinjeni u svojoj boli, tijekom svih ovih godina održali su kontinuitet, stoga su se i ove godine s dostojanstvom i pijetetom prisjetili svojih sinova, svih poginulih hrvatskih branitelja i vremena Domovinskog rata. Predsjednik udruge Vukšić podsjetio je na sve aktivnosti koje su realizirali u proteklom razdoblju:

– Dosta toga smo napravili, sudjelovali na obilježavanju većine obljetnica iz Domovinskog rata, počevši od Širinaca, međunarodnog priznanja Hrvatske, vojno redarstvene operacije “Bljesak”, 25. lipnja, 12. lipnja, 2. lipnja, svih značajnih datuma ustrojavanja postrojbi Hrvatske vojske, Dana pobjede, Dana solidarnosti sa žrtvama totalitarnih sustava do 10. prosinca, obilježavanja obljetnice smrti dr. Franje Tuđmana te obljetnice obilježavanja vojno redarstvene operacije Širinci. Sudjelovali smo na godišnjim skupštinama udruga, sastancima Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata, značajnim tribinama i skupovima vezanim uz Domovinski rat i braniteljsku populaciju. Javili smo se na natječaj Grada Nova Gradiška za dodjelu sredstava, odobrena su nam dva projekta i zadovoljni smo suradnjom. Na sve načine borimo se da očuvamo stečevine Domovinskog rata i dostojanstvo hrvatskih branitelja, međutim, svaka vlast, čini mi se nastojala je “razmrviti” udruge kako bi ih bilo što više, a što ih ima više, to su sve razjedinjenije i sve je manje zajedništva. Stečevine Domovinskog rata su ugrožene, nikada nisu bile ugroženije i roditelji su jako razočarani s nekim potezima prijašnje i sadašnje Vlade. Jedan je primjer rehabilitacija crvene zvijezde petokrake, koja nije bila zločinačka samo u Domovinskom ratu, već i između dva rata, u poslijeratnom periodu i vrijeme Drugog svjetskog rada. To ne znači da nije bilo nekih pozitivnih strana po pitanju svega što se događalo, ali ima dosta negativnog i što nas duboko vrijeđa. Naše je sinove ubila crvena zvijezda petokraka i kokarda, i to treba otvoreno reći – kaže Ante Vukšić.

Roditelje su pozdravili i riječi podrške uputili koordinator za branitelje Grada Nova Gradiška Vlatko Greiner, voditeljica novogradiškog Tima za psihosocijalnu pomoć Ljiljana Lukačević, predstavnici Udruge roditelja poginulih branitelja iz Novske i novogradiških braniteljskih udruga.

Roditelji su se i ovoga puta prisjetili poginulih u Domovinskom ratu i položili vijence kod središnjeg spomen obilježja na Trgu dr. Franje Tuđmana, a potom je služena sveta misa u župmoj crkvi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije.

 

no images were found

 

 

Komentari