Diljem Hrvatske danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Tim povodom u petak se sastalo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Nova Gradiška kojemu je na čelu Ljepša Rakas Vujčić, ujedno i predsjednica Gradskog vijeća.

Kako ističe, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, obilježava se u znak sjećanja i poštovanja prema sestrama Mirabel, koje je 25. studenoga 1960. godine u Dominikanskoj Republici dao ubiti diktator Rafael Trujillo zbog njihovih aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu, te svim onim ženama koje su svoj rad posvetile borbi za ljudska prava, za dostojanstvo svakog ljudskog bića.

– Temeljne postavke o ljudskim pravima jamče svim osobama pravo na zaštitu od svih oblika nasilja. Međutim, nasilno ponašanje je jedan od sve prisutnijih problema društva u cjelini. Svaki događaj nasilja predstavlja atak na drugu osobu, njezina prava i integritet.
Relevantni statistički podatci ukazuju na činjenicu da su žene najčešće žrtve nasilja, da je nasilje nad ženama rezultat neuravnotežene podjele moći između muškaraca i žena te da vodi ozbiljnoj diskriminaciji žena unutar društva i obitelji. Najteže posljedice proživljenog nasilja vidljive su u slučajevima međugeneracijskog prijenosa nasilničkog ponašanja gdje čitave obitelji generacijama žive u nasilju, žrtva postaje počinitelj, a dijete uči negativne obrasce ponašanja.
Cilj obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je osvještavanje i senzibiliziranje javnosti o činjenici da se nasilje ne događa nekome drugome, već da je prisutno u našoj neposrednoj blizini, ali se nažalost prijavljuje u malom broju slučajeva – kaže dr Rakas Vujčić.

Nulta stopa tolerancije prema nasilju

Protiv nasilja nad ženama treba svakako ustati, ne samo deklarativno:

– Kroz cijeli svoj život i rad borim se za ravnopravnost spolova. Mislim da žene trebaju imati jednaka prava u svim segmentima života, a posebice imam nultu toleranciju prema bilo kakvom obliku nasilja nad ženama. Žene još uvijek nisu dovoljno zastupljene na različitim rukovodećim mjestima. Ako gledamo strukturu Hrvatskog sabora i naših saborskih zastupnika, udio žena nikako ne zadovoljava, samo 19 posto. U Gradskom vijeću Grada Nova Gradiška situacija je puno bolja, žene su zastupljene s 29 posto. Žene se školuju jednako kao i muškarci, npr. u zdravstvu žena ima puno više nego muškaraca, međutim kada su u pitanju rukovodeća radna mjesta i pozicije u politici, onda su ta mjesta uglavnom rezervirana za muškarce. Žene su, također, i dalje slabije plaćene. Sa svoje pozicije, ja se nastojim boriti, a tako ću i nastaviti, za što aktivniju ulogu i zastupljenost žena u društvu – kaže Rakas Vujčić.

 


 

Komentari
Prethodni članakStižu “Mirisi Božića u Lipiku” – najbožićniji ugođaj u Slavoniji
Sljedeći članakNovi Varoš: Gradilište za novu kapelu na mjestu nekadašnje, srušene 1991.