Deseti je dan štrajka zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, a ovoga utorka on se prema cirkularnom modelu odvija u Istarskoj, Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji. Sindikati su svoju uobičajenu konferenciju za medije ‘preselili’ ispred Vlade, na Markov trg, gdje su uz glazbeni performans najavili u kojim će se županijama štrajkati u četvrtak, 24. listopada.

Osječko-baranjska, Bjelovarsko-bilogorska i Ličko-senjska županije su u čijim se školama u četvrtak, 24. listopada, nastavlja drugi ciklus cirkularnog štrajka prosvjetnih djelatnika.

Konferencija Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama iz uobičajenih se prostorija danas ‘preselila’ ispred zgrade Vlade RH. Okupljanje povorke započelo je ispred HNK, na Trgu Republike Hrvatske, javlja Srednja.hr

Potom su se štrajkaši uputili na Markov trg, gdje se održava, kako su ga nazvali, sindikalno prosvjedni kulturno-umjetnički program, na kojemu premijeru Andreju Plenkoviću puštaju glazbene brojeve, a na događaju nastupa i sindikalni band aid ‘Škola za život’.

Drugi ciklus štrajka trebao bi, prema najavama sindikata, trajati do 31. listopada (uključujući i taj datum), ako se Vlada ne pristane na zahtjev sindikata. A on je već dobro poznat – traže da se zaposlenima u školama poveća koeficijent složenosti posla, u prosjeku za 6,11%. Istovremeno, Vlada nudi povećanje osnovice plaće svim zaposlenicima javnih službi za 6,12% i to u tri vala po 2%. Prosvjetarski sindikati višekratno su ponovili kako to ne zadovoljava njihov zahtjev. Tvrde, i će dalje plaće zaposlenih u osnovnim i srednjim školama zaostajati za plaćama osoba iste razine stručne spreme i jednake složenosti posla, a za primjer uzimaju asistente na fakultetima.

Iako štrajk traje već deseti radni dan, a započeo je 10. listopada, iz Vlade u tom razdoblju Sindikatu hrvatskih učitelja i Nezavisnom sindikatu zaposlenih u školama nije stigao poziv na sastanak. Sinoć je u Banskim dvorima održan sastanak koalicijske većine, a jedna od tema bio je i proračun za sljedeću godinu. Kako prenosi N1, ministar financija, Zdravko Marić, nakon sastanka je izjavio da je povećanje osnovice za 6,12% maksimum kojeg Vlada nudi.

Događaj pratite uživo na Facebook stranici portala srednja.hr

Izvor/Foto: Srednja.hr

Komentari
Prethodni članakBablje ljeto u punom zamahu: U Novoj Gradiški izmjereno čak 28 stupnjeva
Sljedeći članakPOUMAR: Sutra projekcija i analiza dugometražnog filma