Već peti dan za redom temperature u Hrvatskoj su više od prosjeka. U Hrvatskoj bablje ljeto je u punom zamahu. Temperature su diljem zemlje već peti dan zaredom za pet do deset stupnjeva više od prosjeka, a bilježe se i neki datumski rekordi. Najviša temperatura mjerila se jučer u rano popodne kod Nove Gradiške gdje je živa na termometru dosegnula 28 stupnjeva, pišu Vijesti.hr.

U ostatku Slavonije 27, Zagreb je jučer imao 25, koliko se uobičajeno mjeri krajem kolovoza, a najsvježiji je bio Gospić s 22 stupnja. I more je još ugodno, oko Dubrovnika 23, pa ne čudi da se mnogi još kupaju. Skok u more nije samo za odvažne. Izuzetno topli listopad izmamio je brojne kupače na plaže. A ispod dubrovačkih zidina, uvjeravaju gospari, more je najtoplije na Jadranu.

Topli zrak stiže iz Afrike, ali iz Hitne pomoći kažu da kronični bolesnici nemaju problema. No bablje ljeto mogla bi uskoro zamijeniti prava jesen.

”Promjena stiže uoči svih Svetih”, najavila je meteorologinja RTL-a Dunja Mazzocco Drvar. Studeni će pokazati pravo lice, a dotada će brojni kupači uživati u toplom listopadu.

Ima nekoliko objašnjenja odakle potječe naziv bablje ljeto. Ipak se kao najčešće uzima češki izraz ‘babi leti’ koji u češkom jeziku označava niti paučine koje lebde zrakom u lijepim jesenskim danima. Te paučine nema u proljeće i tijekom ljeta, nego samo ujesen. Čehe je ta paučina podsjećala na sijedu kosu njihovih baka pa su ovaj period nazvali babljim ljetom.

Ponekad se ovaj dio godine naziva i prema blagdanima – po sv. Mihaelu Miholjsko ljeto i po sv. Martinu Martinjsko ljeto. Dodajmo da ovako toplo vrijeme ove godine u listopadu ne znači ništa za nadolazeću zimu. Prognozu za zimske mjesece teško je reći.

Foto: Ilustracija/Internet 

Komentari
Prethodni članakUčenici OŠ “Mato Lovrak” sudjelovali u slavljenju Misijske nedjelje
Sljedeći članakPoznato u koje će tri županije nastavnici štrajkati u četvrtak