Kako su priopćili iz Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO), nova svečana promocija odgojitelja, učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i odgajatelja u zvanje mentora i savjetnika održat će se 31. siječnja 2020. godine.

Bit će promovirano 367 prosvjetara

Promocija se održava u Hrvatskom državnom arhivu, u dva dijela, u 11 i 13 sati.

– Ovom prigodom bit će promovirano 367 odgojno-obrazovnih radnika, od toga iz predškolskih ustanova 32 odgojitelja i stručna suradnika, iz osnovnih škola 201 učitelj i stručni suradnik, a iz srednjih škola i učeničkih domova 134 nastavnika, stručna suradnika i odgajatelja, priopćili su iz AZOO-a.

Uvjeti napredovanja

Prema Pravilniku o napredovanju odgojno-obrazovnih djelatnika, u zvanje mentora mogu napredovati odgojno-obrazovni radnici koji u školama obavljaju poslove učitelja, nastavnika, odgajatelja, ravnatelja ili stručnog suradnika najmanje pet godina. Uvjet je i položen stručni ispit re kontinuirani profesionalni razvoj u trajanju od najmanje 100 sati u posljednjih pet godina.

Zvanje savjetnika viša je razina i u nju se biraju već spomenuti odgojno-obrazovni radnici čije je radno iskustvo najmanje deset godina, a prethodno su proveli pet godina u zvanju mentora. Također moraju imati položen stručni ispit te kontinuirani profesionalni razvoj u trajanju od najmanje 150 sati u posljednjih pet godina.

Uz to, za izbor u ova znanja vrednuju se aktivnosti nastavnika, primjerice, organizacija natjecanja, mentorstvo učenicima i studentima, sudjelovanja i održavanja predavanja i raznih radionica, rada u stručnim vijećima, objavljivanja stručnih radova te rada na unaprjeđenju škole i samog obrazovnog sustava. U oba zvanja nastavnici se biraju na pet godina. Promoviranjem u zvanje mentora i savjetnika, osim titule, nastavnici dobivaju i uvećanu plaću. No, istovremeno se povećavaju i njihove obaveze, pa će im tako dio radnog vremena od sada odlaziti za potrebe Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Među brojnim imenima, naišli smo na tri poznata. Naime,  Marinela Banovčić, učitelj hrvatskog jezika u OŠ Ljudevita Gaja Nova Gradiška, Branka Kušenić, nastavnik matematike u Gimnaziji Nova Gradiška i Zlatko Matijašević, nastavnik fizike također iz Gimnazije najbolji su nastavnici u Hrvatskoj.

Ovdje možete vidjeti cijeli popis odgojno-obrazovnih djelatnika koji će ovoga mjeseca biti promovirani u više zvanje. 

Izvor: Srednja.hr
Foto: Ilustracija/Internet

 

 

 

Komentari
Prethodni članakKravate krase novogradiške spomenike
Sljedeći članakThe Voice Hrvatska: Novogradiščanin Vjekoslav Banovčić prošao i nokaut fazu