U povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, predstavnici grada na čelu s Vinkom Grgićem i njegovim pomoćnicima Borislavom Vidošićem i Ivanom Trupina, te predstavnici gradskih ustanova i civilnih udruga, kao i učenici Elektrotehničke i ekonomske škole vezali su kravate na novogradiškim spomenicima.

Suradnjom ACADEMIE Cravatica i Grada Nova Gradiška ACADEMIE Cravatica zadovoljni su Eva Marija Jakirčević i gradonačelnik Vino Grgić koji je naveo da se Nova Gradiška priključila svjetskim i europskim gradovima u ovoj akciji promoviranja kravate kao hrvatskog brenda:

“Ponosni smo na obitelj Bušić koja je započela tu jedno fantastičnu ideju koja se realizirana nivou svijeta. Ako ste pogledali vijesti mogli ste vidjeti da se po cijeloj Europskoj uniji dobar dio spomenika veže u naše kravate i to se poistovjećuje s nama Hrvatima.” – rekao je Grgić

-“Kravata je simbol ljubavi između muškarca i žene, simbol ljubavi prema domovini. Svi pitaju zašto crvena boja? Zato što je to bolja boja Hrvatske, boja ljubavi. Nova Gradiška ima dugogodišnju tradiciju urbane kulture i tradiciju svilarstva. Jedna od najvećih svilana bila je u Novoj Gradiški, a i sad imate proizvodnja kravata. Naravno i gospodin Bušić je rodom iz Nove Gradiške i upravo ovu viziju koju sada vidimo na dijelu je on sanjao u novogradiškoj gimnaziji.” – navela je Eva Marija Jakirčević

Kravate oko bista prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, dr. Andriji Štamparu, Grigoru Vitezu, M.A. Relkoviću, Ivi Kerdiću vezao je zapovjednik Kravat pukovnije Željko Matejčić:

-“Izrazita mi je čast biti ovdje u Novoj Gradiški s obzirom na to da usko surađujem s gosp. Marijanom Bušićem. On je meni kao časniku Hrvatske vojske vrlo plastično prikazao svoju viziju o vojnicima Hrvatima koji su kravatu ponijeli prije 400 godina u Europu. Sretan sam što je Ministarstvo vanjskih poslova prihvatilo kravatu kao brend Hrvatske.”

Nova Gradiška se na taj način priključila gradovima u svijetu i Europi u kojima se na spomenik veže kravata, kao što je već učinjeno u Zagrebu postavljanjem kravate na spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Vrijedi napomenuti i da je Nova Gradiška jedini gradu koji nije glavni gard u Europi, a u kojem su vezane kravate.

Komentari