U trenutku kada su istinske životne vrijednosti,svjesno ili nesvjesno,više ili manje potisnute, ali i pomalo zaboravljene, a globalni svijet, putem medija sumnjive kvalitete , bombardiran, jednako tako sumnjivim savjetima, promicati mentalno zdravlje, osobni rast, profesionalni razvoj, te prevenciju svih vrsta ovisnosti i nasilja, čini se, na prvu, pomalo retro, ali i poput utopije. Kako iza svake, naizgled, nemoguće zadaće, stoji entuzijazam i vjera koja “pomiče planine” Pozitiva je pozitivno u svom naumu uspjela!

Pozitivno je i to što su POZITIVU prepoznali  oni koji odlučuju o nagradama, te joj uz Dan grada, zasluženo, dodijelili jedno od najviših  gradskih priznanja,  Medalju grada.

POZITIVA je novogradiška udruga koja je, u nepune dvije godine postojanja, uspjela u onome što se činilo nemogućim. Postati prepoznata, ali i sredini nametnuti vrijednosti koje su nam, iako bi nam , kao pripadnicima ljudske rase, trebale biti imanentne, negdje uz put, zbog razno-raznih opravdanih i neopravdanih alibija,  iscurile između prstiju. Udruga je to čiji su članovi ( iako je uglavnom čine ČLANICE ) odlučile struku i profesionalno znanje iskoristiti za javno i opće dobro, te, nas, kroz brojne radionice, formalna i neformalna savjetovališta, ili dobri, stari, klasični razgovor uz poslijepodnevnu kavu, podsjetiti na zaboravljene vrijednosti, iste one koje život čine tako lijepim i jedinstvenim. Jer,budimo iskreni-koliko god mislili kako smo, s vremenom, zahvaljujući blagodatima civilizacije i dostignućima tehnologije, mislili kako smo evoluirali i postali pametniji, sve ono važno o samima sebi, ali i vlastitim unutarnjim, intimnim svemirima, u potpunosti smo zapustili.

A, uspješan čovjek je sretan i zadovoljan čovjek. I, unatoč općem uvjerenju dominantnom u današnjem, materijalnom svijetu, sreća se, uistinu, krije u sitnicima.

Članice Pozitive, od reda žene koje psihologiju,  pedagogiju, sociologiju, medicinu- kao znanosti  duše, ali i tijela, imaju u malom prstu, svoju su ljubav prema vlastitom poslu odlučile staviti u službu općeg dobra.I, koliko god se ta sintagma, na prvu,  činila poput demagogije, stvar je , itekako, vrlo brzo, upalila.

Članovi POZITIVE u kratko su vrijeme, uspjeli realizirati suradnju s gotovo svim relevantnim lokalnim i županijskim udrugama i institucijama .Osim toga, po svojim su aktivnostima ( Dan otvorenih vrata, na kojima su ove godine, između 130 udruga iz cijele Hrvatske, proglašeni najboljima ) prepoznati  i na nacionalnoj razini.

Družeći se međusobno, privatno, ali i profesionalno, članovi Udruge, prije nego li su i formalno postali Udruga, zaključili su kako ljudima u našoj, ali i svim drugim sredinama ( jer, koliko god nas sredina činila drugačijima, ono ljudsko  svima nam je zajedničko, i problemi su isti na svim točkama kugle zemaljske ,i neke stvari o samima sebi i međuljudskim odnosima nećemo naučiti nikada, baš poput one kako su žene s Marsa,a muškarci s Venere, i kako ne možemo jedno s drugim, ali niti jedno bez drugoga), vrlo često,  vrlo malo nedostaje da bi bili zadovoljni na poslu, u braku ili vezi, da bi bili kvalitetan i odgovoran roditelj, sjajna supruga ili suprug, dobra partnerica, ali i dobra kuharica, te da bi, na kraju dana, unatoč svim brigama i problemima, mirno zaspali, spremni na nove životne izazove.

Upravo to malo, zahvaljujući  ranijoj profesionalnoj afirmiranosti u vlastitoj sredini, odlučili su ponuditi sugrađanima, te ih, koristeći alate iz vlastite struke, u nekom drugom, manje formalnom, manje institucionalnom obliku, podučiti kako život  , shvatimo li  ga na pravi način, ali i manje ozbiljnim, može biti ugodan.

A, onda, možemo sve.

 

Na tom su tragu, članovi Udruge Pozitiva,  uspješno organizirali niz kvalitetnih, edukativnih druženja, detektirali probleme među starijom, srednjom, ali i najmlađom populacijom, upozorili na izazove odrastanja, izazove roditeljstva, maloljetničke trudnoće, izazove suvremenosti, poput ovisnosti, društevnog nasilja, zakačenosti na facebook i računalo, ali i medijski teror o kanonima umjetne, fabricirane ljepote, koja potom rezultira psihičkim poremećajima, ali i ozbiljnim fizičkim bolestima današnjih tinejdžerki ( bulimija i anoreksija),  izazove bolne, nacionalne prošlosti ( PTSP, problemi suicida ), i brojne druge.

 

Gledajući stvarnost profesionalnim, ali i ljudskim očima (  jer sve su članice i članovi udruge, najprije  majke i očevi, supruge i supruzi, ljudi opterećeni vlastitim poslovnim, ali i obiteljskim problemima, a znajući kako postolar uvijek ima najlošije cipele, i oni se često nađu pred zidom ), POZITIVA se, u društvenom trenutku bremenitom problemima, pokazala kao najbolji  i najpozitivniji odgovor.

Zbog svega toga, zbog brojnih planova koji će tek biti realizirani, zbog toliko potrebnog komadića istinskih vrijednosti koje čine kvalitetan život, Medalja grada ovaj je puta otišla u prave ruke.

POZITIVNO ZA POZITIVU, ali  i pozitivno za sredinu. Jer, pozitive nikada dosta!

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakAkcija “Mir i dobro”, po 19. put
Sljedeći članakZadnja godina obilježavanja VRA “Šagovina”?