Predblagdansko vrijeme za policiju je i vrijeme pojačanih aktivnosti.Stoga je današnja ( ponedjeljak, 10.prosinca ) redovna tiskovna konferencija Policijske uprave Brodsko posavske, uz izvješće o stanju sigurnosti u dane vikenda i proteklog tjedna, podsjetila i na tradicionalne, preventivne akcije.

Jedna od najdugovječnijih, pokrenuta još 1993.godine akcije je Mir i dobro, koju će Ministarstvo unutarnjih poslova, u suradnji s policijskim postajama diljem Hrvatske, provesti i ove godine, u vrijeme blagdana. Osnovni cilj akcije je sprečavanje zlouporabe oružja,eksplozivnih  tvari,te ostalih ubojitih sredstava.

Kako bi Božićni blagdani, u duhu tradicije, protekli u miru, policija  podsjeća kako eksplozivna i pirotehnička sredstva nisu dio blagdanskog raspoloženja. Također, posljednice nepravilne uporabe ovakvih sredstava, mogu vas obilježiti za čitav život.

 

Kao i ranijih godina, policija je spremna i pojačano će kontrolirati  nedozvoljenu prodaju pirotehničkih sredstava, kao i nezakonito unošenje pirotehnike preko granice. Slijedom navedenog, radi održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, kao i opće sigurnosti osoba i imovine, policija će akciju početi provoditi već od 14.prosinca, pa sve do 8.siječnja 2013.godine.

 

Policija, ali i zakonska regulativa razlikuju pitrotehička sredstva prvog, drugog i trećeg razreda.U prvom su razredu takozvane pirotehničke igračke, bengalske šibice, konfeti, žabice, male petarde .Ova se sredstva mogu prodavati tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina. U drugom su razredu  petarde, manje rakete, te brojni drugi, slični proizvodi, koji se mogu prodavati u periodu od 15.prosinca do  1. siječnja u maloprodaji, samo u prodavaonicama oružja i streljiva, osobama starijima od 16 godina. U proizvode trećeg razreda ulaze rakete, fontane, vatrometne kutije, petarde s bljeskom i slično. Prodaju se u za to specijaliziranim prodavaonicama, od 15.12.do 1.siječnja i to samo punoljetnim osobama. Punoljetne osobe su jedine koje ta sredstva smiju i upotrijebiti i to u vremenu od 27.prosinca do 1.siječnja.

 

Uz pojačanu kontrolu, stalna upozorenja, ali i iznimno visoke kazne za prekršitelje, policija u danima blagdana poziva građane da budu odgovorni, te sami spriječe nezakonite prodaje i uporabu pirotehničkih sredstava, čime će smanjiti mogućnost ozlijeđivanja , posebno djece.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakRadosni put tihog iščekivanja Božića
Sljedeći članakPozitive nikad dosta