POŽEGA – Već smo nekoliko puta pisali o brojnim , financijski veoma visokim i vrijednim ulaganjima u zdravstveni sustav u Požeško-slavonskoj županiji, u požešku i pakračku bolnicu. Od onoga obečanog sve se ispunilo kako je bilo i najavljeno. Jedno od, u ovoj godini,  zadnjih i najvrjednijih ulaganja ovih bi dana trebalo ugledati svjetlo dana, a to je postavljanje i puštanje u rad nove magnetne rezonance kakve neće biti niti ima igdje na prostorima Republike Hrvatske.

Prigoda je bila da se u tijek radova uvjere u radnom posjetu zamjenik ministra zdravlja prim.mr.sc. Marijan Cesarik i prema svemu sudeći najzaslužnija osoba za tako vrijednu investiciju zastupnik u Hrvatskom saboru Zdravko Ronko. Uz sanacijskog upravitelja Opće županijske bolnice Požega prof.dr.sc. Željka Glavića goste su dočekali liječnici-specijalisti i medicinsko-tehničko osoblje.

-Sada ovdje vidimo samo prostor i radove koji su u tijeku. Terminski plan je da do 17.studenog bude magnet isporučen ovdje. Nakon toga slijedi montaža što bi trebalo potrajati 15-ak dana, a nakon toga probni rad s magnetom a vjerojatno od sredine prosinca normalan rad u punom pogonu – rekao je prof.dr.sc. Željko Glavić, sanacijski upravitelj Opće županijske bolnice Požega.

Nabavka tako vrijednog aparata zahtjevala je mnogo truda i lobiranja za što se u svojim mogućnostima pobrinuo zamjenik ministra zdravlja prim.mr.sc. Marijan Cesarik, koji je dao svoj maksimalni doprinos da ustanova u kojoj ne radio kao lječnik – specijalist, neurolog, dobije ono što po mnogim kriterijima i zaslužuje jer je ipak to, u svojoj kategoriji, najbolja zdravstvenih ustanova,  u Republici Hrvatskoj.

-U ovom trenutku ja sam osobno dio vas, jer sam dio ove ustanove. Prije četiri godine, u ovom vremenu, novinari su me pitali da li ću se truditi za poboljšanje uvjeta rada u požeškoj bolnici. Moj odgovor je bio da kad sam u ulozi zamjenika ministra da se ne mogu brinuti o samo jednoj bolnici jer moram voditi računa o svim zdravstvenim ustanovama jednako jer se uvijek može prigovoriti da to radite samo iz osobnih interesa. Što se tiče nabavke nove magnetne rezonance u tome sam imao jako veliku pomoć gospodina Ronka. Bez njegovog lobiranja, ne bih niti bio  imenovan zamjenikom ministra. U ove četiri godine se mnogo  toga događalo i kad je god nešto zapelo gospodin Ronko je uvijek bio uz mene, čak što više i prije mene, intervenirao je i razgovarao sa ministrom zdravlja. Kad smo prethodno razgovarali o magnetu i ministar i ja smo tražili način kako da se to provede, a onda tu je bio gospodin Ronko koji je uvijek znao naći način i mogućnost za rješenje – rekao je prim. Cesarik dodavši kako je “pokušao” zbrojiti koliko je u četiri godine učinjeno na lokaciji požeške bolnice.

-Vidio sam da je to oko 30 milijuna kuna, na čemu smo svemu tome gospodin Ronko i ja zajedno radili. Često su me moje kolege radiolozi pitali kada ćemo dobiti novi magnet, moj je odgovor bio nisam siguran jer za to možda neće biti novaca. U jednom trenutku je Zdravko rekao da za to mora biti novaca, došao je kod mene u kabinet ne najavljeno i zatražio sastanak sa ministrom da zajedno  nađemo rješenje za nabavku magnetske rezonance. Ronko je predložio rješenje a  rezultat  je dobivanje ovog važnog suvremenog uređaja za požešku bolnicu. To je na sreću svih nas, na zadovoljstvo nama zdravstvenim radnicima da možemo unaprijediti svoj rad, ali i na radost i korist svih naših pacijenata zbog kojih smo mi ovdje. Uvjeren sam da smo u jednom periodu učinili mnogo zbog čega možemo biti sretni da je požeška bolnica obogaćena u čitavom nizu tehnoloških mogućnosti u ovim izuzetno teškim vremenima – zaključio je prim. Marijan Cesarik.

Kada je zastupnik u Hrvatskom saboru Zdravko Ronko najavljivao vrijedna ulaganja u požešku bolnicu, posebice nabavu nove magnetne rezonance iz brojnih komentara se moglo zaključiti kako se to neće ostvariti, ali desilo se baš suprotno.

-Imali smo priliku da odradimo dobar posao za naše građane kojima smo podigli razinu zdravstvenih ustanova. Imali smo priliku  pomoći i Pakracu, gradu heroju jer i to je naša županija.  Učvrstili smo ne samo sigurnost i opstojnost ove bolnice i ne samo budućnost Pakraca već i sigurnost zdravstvenog sustava za sve građane naše županije. Ovo je najveća magnetna rezonanca u Hrvatskoj i jedina magnetna rezonanca koju smo ove godine uspjeli u Hrvatskoj pribaviti. To je posebno značajno jer je riječ o Požegi – rekao je Ronko naglasivši kako je ukupno za jednu i drugu bolnicu, Požegu i Pakrac izlobirano preko 40-ak milijuna kuna.

-Što znači izlobirali? To znači da niti jedna lipa nije izišla iz decentraliziranih sredstava. To su sredstva koja smo izvan proračuna bolnice priskrbili. Za jedno lobiranje sigurno znate i sami da je potrebno i znanja, uspješnosti, kontakata i autoriteta. Imao sam priliku raditi sa krasnim ljudima i dzbog toga sam i uspio. Kad lobiraš onda si i buldožder, ali moraš znati i onaj sitni paški vez, jer to je kombinacija jednog i drugog kako bi se u  uspjelo. Uspjet ne možeš ako nemaš dobar tim. Imao sam tu sreću da sam imao sanacijsko vijeće s kojim se moglo krasno raditi i s ravnateljem koji je ima veliko iskustvo i s kojim radim još od 2.000 godine. Sa svima njima ne da nije bilo prijepora, nego uvijek jedinstva i uspjeha.  Imao sam sreću da je u toj ekipi bio i zamjenik ministra zdravlja, a imali smo i dva ministra zdravlja,  posebno moram naglasiti da smo imali i ministra financija Borisa Lalovca jer bez njega mnogo toga  ne bi išlo. Činjenica je kako je prošlost u kojoj sam bio na čelu ovog Grada bila obilježena stalnom brigom za zdravlje naših građana, slijedom toga i za ovu našu požešku bolnicu za koju sam svake godine iznašao sredstva kako bi joj se pripomoglo u nabavi vrijedne medicinske opreme – dodao je Ronko i zaključio kako su njegovim odlaskom ona “tri tulipana” koja Grad koštaju 1,5 milijun kuna godišnje, dok je on zajedno sa svojim zamjenikom koštao cca  250 tisuća, oni se nisu ni sjetili zdravlja građana, a kamo li požeške bolnice. A i kad bi se stigli sjetiti od silnih ispijanja kava po požeškim terasama ni nemaše vremena!

no images were found

 

Komentari
Prethodni članakPreko sto milijuna kuna iz Europske unije za razvoj vodnokomunalne infrastrukture Nove Gradiške i općina Rešetari i Cernik
Sljedeći članakPovodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti – “Za grad bez ovisnosti”