Na tragu dva održana planinarska hodočašća Gospi od Suza u Pleternicu i biskupijskih križnih putova, prošle subote, 27. veljače, uspješno je održano prvo korizmeno planinarsko hodočašće učenika i djelatnika Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Požegi kojem se odazvalo 39 učenika i 5 djelatnika ove škole. Nakon mjeseci socijalne, emocionalne, odgojno-obrazovne i fizičke izolacije, priroda je pružila sigurno i ugodno utočište putnicima sve do Gospinog polja, sjeverno od Bilog Briga, u župi Vrbova, gdje je marijanska pobožnost prisutna oko 770 godina.
Projekt planinarskog hodočašća u korizmi pripremili su i proveli školski vjeroučitelj vlč Krunoslav Siroglavić i voditelj Školske planinarske družine „Pegaz“ prof Miroslav Paulić, u nadi da će, pogotovo nakon uspješno odrađenog prvog puta, od iduće godine biti uvršten u redoviti školski program. Posebno veseli činjenica da je učenicima podjednako bila važna i potrebna duhovna i rekreativna dimenzija. Hodočasnici su tijekom 20 kilometara planinarenja Požeškom gorom od Požege do Gospinog polja iznad Bilog Briga, izmolili križni put s prvom postajom na požeškoj Kalvariji i četrnaestom na Gospinom polju. Duhovni program obogaćen je i potpunom 20-minutnom šutnjom, posebnim osobnim zadatcima tijekom puta i misnim slavljem pred drevnim, 263 godine starim kipom Majke Božje na Gospinom polju.
Rekreativni, zapravo planinarski dio puta podrazumijevao je, među ostalim, pješačku rutu od škole, Požeškom gorom preko Kalvarije i Sokolovca do podno Vrhovačkoga grada, nakon čega su se pješaci nakratko spustili na cestu u Gradskim Vrhovcima pa prema Škrabutniku gdje su posjetili kapelicu sv Katarine pred kojom su se i okrijepili. Put je od Škrabutnika nastavljen brdima i šumama do Gospinog polja. Rekreativni dio hoda obogatilo je i natjecanje u geocachingu, odnosno potrazi za sedam skrivenih artefakata koji su nekoliko dana ranije postavljeni na ruti kojom se pješačilo. Tu su se najbolje snašli maturanti 4.a razreda, zajedno s razrednikom prof. Leonardom Đakovićem.
Program je bio protkan druženjem u prirodi, u kojoj se već nazire proljeće, a završen misom koju je predslavio vlč Siroglavić. Trud pješaka nagradio je i vlč Valent Furjan, župnik u Vrbovi i Štivici koji ih je upoznao s poviješću prošteništa Gospe s Gospinog polja i ponudio okrjepu.

Tekst: prof. Miroslav Paulić, vlč Krunoslav Siroglavić i Višnja Mikić
foto: Katolička gimnazija

 

Komentari
Prethodni članakKako je 3. b OŠ Ljudevita Gaja Nova Gradiška čitao naglas?!
Sljedeći članakUčilište “Relković” uz Dan žena: Koncert HNK Osijek “Zbog ljubavi”