Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, javlja N1, objavila je izmjenu natječaja namijenjenog potpori razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, čime je povećan ukupan iznos potpore za 65 milijuna kuna, objavili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Riječ je o izmjeni natječaja za provedbu tipa operacije 6.3.1. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” iz Programa ruralnog razvoja.

Tom je izmjenom, kako navode iz Ministarstva, povećan ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore s 279 milijuna kuna na ukupno 344 milijuna kuna, što je 65 milijuna kuna više za razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava.

Nova alokacija bit će dovoljna za financiranje preko 3.000 projekata malih poljoprivrednika.

Korisnici potpore su mala poljoprivredna gospodarstava upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, ekonomske veličine iskazane u ukupnom standardnom ekonomskom rezultatu poljoprivrednog gospodarstva od 2.000 eura do 7.999 eura, a potpora iznosi 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

“Interes koji su mali poljoprivrednici iskazali za ovu mjeru pokazuje koliko je potencijala za poljoprivrednu proizvodnju u našim ruralnim područjima”, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Malim poljoprivrednicima, kako je kazao, mora se pomoći da postanu veći, a upravo ova mjera omogućava im unaprjeđenje gospodarstva i povećanje vrijednosti njihove proizvodnje, što je preduvjet za javljanje na druge izdašnije mjere iz Programa ruralnog razvoja.

Iz Ministarstva podsjećaju da je u okviru prethodna dva natječaja ugovoreno 2.332 projekta za male poljoprivrednike koji se sufinanciraju sa 262 milijuna kuna.

Tim sredstvima mali poljoprivrednici kupnju domaće životinje, jednogodišnje i višegodišnje bilja, sjeme i sadni materijala, grade i opremaju prostore (vanjsku i unutarnju infrastrukturu) u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i prerade.

Bespovratnim novcem iz ove mjere poljoprivrednici financiraju i kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta, poljoprivrednu mehanizacije, strojeve i opremu te podižu višegodišnje nasade, a mogu izgraditi i opremiti objekte za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda.

Iz Ministarstva također ističu kako su sa Agencijom za plaćanja održali niz edukacija s Lokalnim akcijskim grupama (LAG) te im pripremili paket natječajne dokumentacije kako bi LAG-ovi samostalno mogli provoditi natječaje upravo za ovu mjeru – potporu malim poljoprivrednicima, za koji postoji najveći interes na terenu.

Izvor: N1/Foto:Ilustracija 

Komentari
Prethodni članakEscape room sutra u novogradiškom kinu
Sljedeći članakPolicija uhvatila vandale koji su šarali po fasadi “Lovraka”