Danas je u Rešetarima održan sastanak potpisnika Supsidijarnog ugovora na projektu Svjetske banke izgradnje Regionalnog vodoopskrbnog sustava Davor – Nova Gradiška.

Na navedenom sastanku uz načelnika Općine Rešetari Zlatka Agu, nazočni su bili i načelnici Općina koje su potpisnice ugovora, te voditelj projekta Dinko Polić iz Hrvatskih voda i načelnik regionalnog vodovoda Davor Nova Gradiška Matej Severović.

 

Ovo je jedan od dva velika vodoopskrbna projekta u Brodsko-posavskoj županiji, s kojim se rješava opskrba pitkom vodom u zapadnom dijelu županije za 50.000 stanovnika. Danas je u Rešetarima potpisan dodatak postojećem ugovoru.

Ovaj projekt obuhvaća 9 općina na Zapadnom dijelu Brodsko-posavske županije Staru Gradišku, Okučane, Gornje Bogićevce, Rešetare, Vrbje, Davor, Staro Petrovo Selo i Novu Kapelu, te se očekuje da će se projektu priključiti Grad Nova Gradiška i Općina Dragalić.

 

Načelnik Općine Davor Đuro Anđelković rekao je da je došlo do nekih manjih problema u imovinsko-pravnim odnosima s tristotinjak stanovnika koji imaju zemlju u zoni sanitarne zaštite i koji su protiv iste. Riječ je o tome da je u području sanitarne zaštite zabranjeno navodnjavanje zemlje, tretiranje s pesticidima i herbicidima, te još puno toga što, naravno, ne ide na ruku poljoprvirednicima koji baš na tom području imaju najkvalitetniju zemlju u Općini, a ukoliko se nešto ne promijeni zemlju će, kako je slikovito dodao načelnik, morati prepustiti kiši i suncu.

 

Predstavnik Hrvatskih voda Dinko Polić je na to dodao da će se zauzeti za ovu problematiku, te će stupiti u kontakt sa spomenutim ljudima i Brodsko-posavskom županijom kako bi se moglo iznaći rješenje za ovaj, nazovimo tako, bunt stanovnika Općine Davor, jer o tome ovisi i završetak i uspješnost cijelog projekta Regionalnog vodoopskrbnog sustava Davor-Nova Gradiška.

Autor: Marko Šimić/photo: novagra.hr

Komentari
Prethodni članakNezaposlenost u Hrvatskoj ponovo prešla 300 000
Sljedeći članak“Fotkaj srcem” i promocija spota “Stvarno nestvarno”