Dječji vrtić “Maslačak” uskoro očekuje energetska obnova. Naime, u prostorijama Grada Nova Gradiška danas je potpisan ugovor o obnovi vrtića, još jednog europskog projekta vrijednog 2.493.576,30 kuna. Projekt je financiran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, ukupni prihvatljivi troškovi određeni su na 1.807.255,05 kuna, a bespovratna sredstva dodjeljuju se u omjeru 57% Europski fond za regionalni razvoj te 43% Grad Nova Gradiška. Partner na projektu je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Sufinancirat će se toplinska izolacija krova, pročelja i stolarije.

Korisnik je projekta Grad Nova Gradiška, a razdoblje provedbe projekta je od 1. srpnja 2016. do 31. kolovoza 2018. godine. Izvođač radove je “Kala” d.o.o. Cernik.

Energetska obnova vrtića provodi se s ciljem smanjenja potrošnje energije u zgradi Dječjeg vrtića “Maslačak” od najmanje 50% u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje, odnosno hlađenje, prije provedbe mjera definiranih projektom. Lokalnoj samoupravi time je omogućeno sredstva ušteđena kroz smanjenu potrošnju energije uložiti u realizaciju kvalitetnijeg programa predškolskog odgoja, posebice nabave opreme i pomagala za djecu s posebnim potrebama.

Zgrada Dječjeg vrtića “Maslačak” izgrađena je 1975. godine. Konstrukcija zgrade zadovoljava statistički proračun, ali nema nikakav energetski koncept, te sa stajališta toplinske zaštite i uštede energije predstavlja izuzetno nepovoljan objekt. Najviše se energije gubi kroz fasadu, vanjsku stolariju koja je značajno dotrajala te krov.

Kako je istaknuto, i ovaj se projekt realizira s ciljem razvoja i poboljšanja uvjeta života mladih obitelji kako bi osigurali njihov ostanak, odnosno smanjili iseljavanje s ovog područja.

Potpisivanju su ugovora nazočili gradonačelnik Vinko Grgić, direktorica Konzultantske tvrtke “Sintagma” Senka Vranić, predstavnik tvrtke koja će obavljati nadzor “Alfa inženjering” Vlatko Lišćuk i Goran Miškulin, direktor tvrtke “Kala”.

Radovi kreću uskoro, a obnovljeni će vrtić vrata mališanima otvoriti već početkom sljedeće pedagoške godine, odnosno u devetom mjesecu.

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakU prometnoj nesreći u Lužanima jutros smrtno stradao vozač
Sljedeći članakGradi se nova tvornica “Klimaopreme”, kupili dodatnih 42 tisuće kvadrata u Industrijskom parku, zapošljavaju… / foto