Brodsko-posavska županija već 21 godinu za redom provodi Projekt trihineloskopskog pregleda svinjskog mesa u registriranim klaonicama i zbrinjavanje animalnog otpada. Današnji sporazum s odobrenim klaonicama za 2022. godinu,  “Bebrinka ” i “Jagodanović”m  potpisao je župan Danijel Marušić.

Prošle godine s dvije klaonice, „Bebrinka“ i „Jagodanović“ realiziran je Sporazum o provedbi veterinarsko-zdravstvenog pregleda tovnih svinja zaklanih u registriranim klaonicama.

U vremenu tradicionalnih svinjokolja u 11. i 12. mjesecu 2021. godine u dvije klaonice obavljena su 1.581 trihineloskopskih pregleda te pravilno zbrinutog klaoničkog otpada za što je Županija izdvojila ukupno 79.050.00 kn.

Tijekom dosadašnjeg razdoblja provedbe ovog Projekta ukupno je trihineloskopski pregledano i zbrinuto animalnog otpada za 38.560 tovljenika.

Županija je krajnjim korisnicima obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i privatnim osobama, preko registriranih klaonica, ukupno sufinancirala klaoničarsku uslugu s 1.804.623,03 kuna.

Cilj ovog projekta je niža cijena uslužnog klanja te micanje istoga iz dvorišta, a krajnji korisnici na taj način dobivaju očišćane, ohlađene i pregledane polovice. Osim borbe protiv trihineloze, primarni klaonički otpad se zbrinjava po svim zakonskim propisima u registriranim objektima čime se štiti okoliš.

Današnjim potpisivanjem Sporazuma o provedbi veterinarsko-zdravstvenog pregleda tovnih svinja zaklanih u registriranim klaonicama nastavlja se provedba započetih mjera i u 2022. godini, u kojima će se za obavljenu uslugu klaonicama platiti 50,00 kn (6,64 eura) po zaklanom tovljeniku.

Za tu aktivnost Županija je planirala 100.000,00 kn (13.272,28 eura) proračunskih sredstava.

Afrička svinjska kuga

Najveća potencijalna prijetnja za zdravlje svinja je afrička svinjska kuga (ASK), koja prijeti ovom sektoru i zbog koje se poduzimaju odlučne mjere s ciljem da se maksimalno zaštiti domaća svinjogojska proizvodnja. Zabrinjavajuća je činjenica da se ova bolest nezaustavljivo širi na području Europske unije (EU) od 2014. godine uzrokujući vrlo velike ekonomske štete i posljedice u vidu trgovinskih problema za zaražene države.

Sukladno Nacionalnom kriznom planu za ASK, 2018. godine poduzete su preventivne mjere kako bi RH zadržala status države slobodne od ASK, odnosno otkrivanje virusa u ranoj fazi kada je moguće pravovremenim aktivnostima zadržati infekciju u ograničenom području.

Upravni odjel za poljoprivredu Brodsko-posavske županije distribuirao je materijale Ministarstva poljoprivrede Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane o afričkoj svinjskoj kugi i biosigurnosti u uzgoju svinja svim jedinicama lokalne samouprave u svrhu unaprjeđenja biosigurnosti na farmama.

Iz tih razloga donesena je Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i ranog otkrivanja unosa virusa afričke svinjske kuge na području Hrvatske i Program nadziranja afričke svinjske kuge u 2019. godini, kako bi cijeli sektor svinjogojstva u Hrvatskoj (proizvodnja, prerada, prodaja svježeg svinjskog mesa) sačuvali od pojave ove zarazne bolesti.

Komentari
Prethodni članakKino NG prikazuje povijesnu dramu: Nazovi Jane
Sljedeći članakKazališna predstava “Zagrizi u bajku” oduševila novogradiške mališane