U organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Nova Gradiška i u suradnji s Hrvatskim društvom za bolesti jetre Hepatos jučer je u prostorijama Crvenog križa održana javno zdravstvena akcija u kojoj su naši sugrađani imali mogućnost preventivnog pregleda jetre.

Kako ističe Dario Pauković, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Nova Gradiška akcijom se želi podići svijest o sve više rastućem problemu bolesti jetre kao javnozdravstvenom društvenom problemu te je, stoga, građanima omogućeno pružanje usluga Mobilnim InfoHep Centrom, medicinskim vozilom opremljenim za pružanje usluga na terenu. Akciji se odazvalo 40 naših sugrađana, a postoje najave da bi se, upravo prevencije radi, akcija mogla i ponoviti.

– Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i  bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

U našem kombiju, koji je prerađen i opremljen za pružanje zdravstvenih usluga na terenu, liječnici regionalnih Zavoda za javno Zdravstvo pružaju usluge testiranja na HCV i HIV a u budućnosti i na druge spolno i krvlju prenosive bolesti. Testiranja se provode brzim testovim, što znači da korisnici rezultate na obavljene pretrage dobiju za 20 do max. 40 minuta.

Osim testiranja na zarazne bolesti, liječnici specijalisti regionalnih bolničkih centra vrše pretragu jetre mjerenjem fibroze metodom transientne elastografije*; Mobilni InfoHep Centar je trenutno opremljen najnovijim prijenosnim uređajem Fibroscan®**.

Cjelokupnu uslugu za oboljele zaokružuje prisutnost liječnika specijalista koji provodi liječenje. On odmah po završetku testiranja i pregleda jetre provodi razgovore sa oboljelima i preporučuje/dogovara daljnje liječenje. Ovim načinom rada korisnicima smo u njihove sredine doveli zdravstvene usluge koje im inače nisu lako dostupne – istaknula je magistrica dr Tatjana Reić, predsjednica Hrvatskog društva za bolesti jetre Hepatos.

– Elastografija – alternativa biopsiji jetre, elastografija (FibroScan®) je neinvazivna metoda procjene stupnja oštećenja jetrenog tkiva. Mjerenjem nisko frekventnog zvučnog vala koji se pomiče uzduž jetre, ovaj test bilježi brzinu kojom se zvučni valovi pomiču što korelira sa stupnjem jetrene fibroze. Što je gušće (fibroznije) tkivo, to se zvučni valovi brže miču. Korištenjem ultrazvučne tehnologije ovaj test je brz i bezbolan – dodala je dr. Reić.

 

Komentari
Prethodni članakPutovanje se nastavlja, Mario i Ivan u Africi – kolijevci čovječanstva
Sljedeći članakDobre vijesti za lovce: U tijeku je natječaj za sufinanciranje police osiguranja za štete od divljači na poljoprivrednim usjevima vrijedan 4 milijuna kuna