U Mjesecu smo hrvatskog jezika, a godina 2023. u znaku okrugle obljetnice tiskanja prve hrvatske knjige. 22. veljače ove godine prošlo je točno 540 godina od tiskanja Misala po zakonu rimskoga dvora. Otisnut je samo 28 godina nakon dovršetka Gutenbergove Biblije.

Učenici OŠ Ljudevita Gaja Nova Gradiška u pratnji učiteljica Marinele Banovčić, Andree Akmačić, Marije Tomašević, Martine Tomašić, Ane Tuličić, Veronike Terzić i Ines Živković posjetili su 10. ožujka  2023. Cernik. Bila je to prilika povezati korizmu i Mjesec hrvatskoga jezika, ali i dodatnu nastavu Povijesti, izbornu nastavu Njemačkog jezika, Informatike i INA Novinari i Ekorukotvorine sa susjednom župom, franjevačkim samostanom i crkvom sv. Petra i Pavla te bogatom zbirkom Biblijsko – arheološkog muzeja pri franjevačkom samostanu.

Učenike je dočekao fra Péter Dezső  i najprije im pokazao župnu crkvu sv. Petra i Pavla te ih upoznao s  poviješću mjesta i ulogom franjevaca tijekom njegove povijesti.

Zatim su učenici posjetili Biblijsko-arheološki muzej unutar samostana gdje su razgledali brojne povijesne izvore iz Svete Zemlje, od fosila do predmeta za kućnu uporabu. Nakon toga su upoznati s vrijednim knjižnim fondom: starim rukopisnim zapisima, glagoljičkim prvotiscima, brojnim primjercima Biblije, misala, brevijara te svjetovne književnosti na hrvatskom, latinskom, hebrejskom te drugim jezicima.

Nešto o samoj izložbi: 

Ova izložba je nastala nastojanjem dr. fra Tomislav Vuka, profesora na Fakultetu za biblijske znanosti i arheologiju u Jeruzalemu. On je prikupio izloške, priredio znanstvenu obradu, opisne tekstove i fotografsku dokumentaciju te postavio izložbu. Službeno je otvorena 2005.

Izložba je smještena u dvije velike prostorije, od kojih prva ima povijesno-arheološki karakter te daje uvid u povijesni životni kontekst naroda i ljudi od kojih je ponikla Biblija kao djelo religiozne i literarne kulture. Djelomično daje uvid i u današnji izgled Svete Zemlje, osobito četiriju glavnih novozavjetnih mjesta: Betlehema, Nazareta, Kafarnauma i Jeruzalema. Time ona može poslužiti i za adekvatnu pripravu putovanja i hodočašća onamo, odnosno za obnovu uspomena i produbljivanje stečenih znanja i dojmova.

Tekst: učiteljice Andrea Akmačić i Marinela Banovčić OŠ Ljudevita Gaja Nova Gradiška

Fotografije: učiteljica Andrea Akmačić, Maja Petrović, Jan Petrić OŠ Ljudevita Gaja Nova Gradiška

Komentari
Prethodni članakStara Gradiška: Spriječen u krijumčarenju osoba u Republiku Hrvatsku i zemlje Europske unije
Sljedeći članakNovogradiške odbojkašice odlične protiv ekipe ŽOK Drenova