Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) u projektu STEM auto u suradnji s Gradom Nova Gradiška organizirali su besplatnu radionicu programiranja, robotike i digitalne pismenosti u maloj gradskoj vijećnici u Novoj Gradiški. 

STEM auto je ‘bibliobus’ modernog doba, u ciklusima putuje po Hrvatskoj, prvenstveno po manjim mjestima i služi kao poticaj djeci i mladima da se zainteresiraju za STEM područja i kompetencije. Te kompetencije danas ulaze u brojna zanimanja i karijere koje više ne mogu kvalitetno obavljati svoje aktivnosti bez tih znanja (novinarstvo, psihologija, sociologija, ICT zanimanja, čak i tradicionalna zanimanja poput trgovaca i učitelja). Dodatno, STEM je povezan s vještinama kritičkog razmišljanja i snalaženja u situacijama, čineći polaznike ovih radionica spremnijima za izazove s kojima će se susresti kao građani 21. stoljeća.

STEM auto je projekt namijenjen prvenstveno manjim zajednicama čije ustanove i udruge do sada nisu sudjelovale u IRIM-ovim projektima. U manje razvijenim područjima nastavnici ili drugi mentori često misle da nemaju kompetencija niti dovoljne umreženosti za robotiku, programiranje i projekte poput Croatian Makers lige. Ove radionice služe upravo kao uvod i poticaj za rad u STEM područjima

STEM auto je u 2016. i 2017. putovao po Hrvatskoj u 4 ciklusa. Edukator je u dvije godine projekta održao više od 100 besplatnih radionica za preko 1600 djece u regijama Slavonije, Dalmacije i otoka te središnje Hrvatske, a red je došao i na Novu Gradišku.

Desetak novogradiških mališana jučer je učilo kako programirati, a sve s ciljem kako bi se u budućnosti odlučili upravo za STEM – akronim satkan od početnih slova četiriju područja science, technology, engineering i mathematics. 

Vlado Lendvaj, glavni edukator Instituta za razvoj i inovativnost mladih kazao je kako su do sad u svim gradovima djeca jednako zainteresirana za radionice koje provode, a u Novoj Gradiški će tijekom mjeseca rujna biti održano još nekoliko sličnih radionica. 

no images were found

Komentari
Prethodni članakObavijest vlasnicima poljoprivrednog zemljišta: Uklonite ambroziju sa svojih površina!
Sljedeći članakHSS-ovci uz 90. obljetnicu smrti Stjepana Radića: Još uvijek postoji nejednakost i pravna nesigurnost i ljudi ne vide perspektivu