Prema analizi Matice umirovljenika Hrvatske, pedeset posto umirovljenika prima prosječnu mirovinu od 1.420 kuna, izvijestili su pozvavši političke stranke da u izbornim programima ponude rješenja za egzistencijalne probleme osoba starije dobi.

Naveli su da, prema najnovijim podacima, prosječna mirovina svih umirovljenika iznosi 2.523 kune, istaknuvši da je to samo 37,5 posto prosječne neto plaće, što je najniže od svih europskih zemalja.

“Kada se uzme u obzir da je kod nas linija siromaštva 2.485 kuna, onda se vidi da je stanje zabrinjavajuće i stoga Matica poziva sve stranke da u svojim izbornim programima ponude rješenja za te egzistencijalne probleme osoba starije dobi koji čine trećinu ukupnog biračkog tijela”, poručili su.

Dodaju da brojni umirovljenici s velikom zabrinutošću postavljaju pitanje kako je moguće podmiriti sve troškove za režije, hranu i ostalo s tako malo sredstava te da je velik broj njih doveden u nepodnošljivu situaciju.

Matica je stoga predložila promjenu formule na način da se mirovine usklađuju samo s rastom plaća ili samo s rastom potrošačkih cijena zavisno od toga koji je parametar veći. Navode, da su predložili i izmjenu u obiteljskom zakonodavstvu na način da bračni partner može, uz zadržavanje svoje, naslijediti i dio mirovine preminuloga.

Izvor: Poslovnidnevnik

Slika: Ilustracija

Komentari