14. savjetodavno-izložbena manifestacija – Poljoprivredno-poduzetničke ideje 2012. godine održana je u Novoj Gradiški 27. i 28. siječnja. Pod pokroviteljstvom Brodsko-posavske županije, Grada Nova Gradiška, Hrvatske poljoprivredne komore i Hrvatske poljoprivredne agencije.

Službeno otvaranje bilo je 27. siječnja u dvorani Učilišta M. A. Relkovića u 10 sati. Ispred domaćina goste je prvi pozdravio dogradonačelnik Nove gradiške Milan Mateša, a nakon njega i  župan BPŽ Danijel Marušić. Nakon toga goste koji su potpuno popunili dvoranu Učilišta MAR ispred HPA (Hrvatska poljoprivredna agencija) pozdravio je i o kretanjima u stočarstvu i akcijama HPA govorio ravnatelj dr. Zdravko Barać. Ispred HPK ( Hrvatske poljoprivredne komore) goste je pozdravio i o stanju u poljoprivredi govorio predsjednik Darko Grivičić. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji je i službeno otvorio 14. PPI u svom pozdravnom govoru se osvrnuo na situaciju koja ga je dočekala preuzimanjem Ministarstva poljoprivrede, ali i napomenu smjernica u kojima bi trebala ići poljoprivreda vezana uz ulazak u EU.
Nakon pozdravnih govora uslijedio je radni dio prvog dana 14. PPI sa vrlo aktualnim temama, uz eminentne predavače, a povezane s ulaskom u EU i poljoprivrednom politikom. Tako je savjetnica predsjednika Hrvatske gospodarske komore Ružica Gelo predstavila rezultate pregovaračkog procesa u poglavljima 11 i 12, a Miroslav Božić, ravnatelj Uprave za poljoprivrednu politiku i međunarodnu suradnju Ministarstva poljoprivrede, izravna plaćanja u poljoprivredi. O mjerama ruralnog razvoja govorila je Žaklina Jurišić, ravnateljica Uprave za ruralni razvoj – Upravna direkcija SAPARD/IPARD programa. Božica Sedlić, predsjednica Europskog doma Slavonski Brod predstavila je projekt „CROSTART“. Predstavnici Agrokora, Krešimir Kuterovac predsjednik uprave VUPIK d.d., Vitomir Penavić izvršni direktor za stočarstvo i Dinko Pavičić iz Agrofructus d.d.,  predstavili su koncept ugovaranja svinjogojske i povrtlarske proizvodnje te proizvodnje mlijeka.
Drugog dana, tzv. Pčelarskog dana u punoj dvorani Učilišta MAR održana su dva zanimljiva predavanja od eminentnih stručnjaka iz pčelarstva. Tako je prof. Nikola Kezić sa Agronomskog fakulteta Zagreb govorio o Zimovanju pčela i proljetnom razvoju zajednice, a dr. Maja Dražić ispred HPA predstavila posebno aktualnu temu za pčelare a to je Labaratorij za analizu meda HPA. Nakon toga je uslijedila vrlo konstruktivna  i zanimljiva rasprava sa pitanjima samih pčelara
Istodobno s edukacijskim programom odvijao se izložbeno-prodajni dio manifestacije u dvorani Društvenog doma u Novoj Gradiški, na kojem  se predstavilo stotinjak izlagača iz cijele RH, a kako smo čuli od organizatora bilo je i više zainteresiranih, ali je zbog ograničenog prostora svoje mjesto našlo ovih stotinjak, no i to je u planu rješavanja jer se za slijedeće 15. PPI predviđa novi i veći prostor.

Autor: Juraj Ostoić

Komentari
Prethodni članakPeta po redu “Švarglijada” u Hrvata
Sljedeći članakOdržana revija pasa u Novoj Gradiški