Poljoprivreda je, kaže Bratoljub Klaić u svom rječniku, sustavni proces proizvodnje tvari za čovjeku prehranu i ishranu životinja kroz uzgoj biljki i životinja,ali i među najstarijim ljudskim djelatnostima, starija od bilo kojeg pisanog dokumenta .Ipak, arheološki nalazi tvrde kako je nastala u razdoblju oko 7 tisuća godina prije nove ere, kada se svodila na sakupljanje plodova s grmlja i drveća. Istovremeno, poljoprivreda je strateška gospodarska grana svake zemlje i tradicija Slavonije.

O trenutno nezavidnom položaju poljoprivrede, ali  i mogućim razvojnim perspektivama u Europskoj uniji, razgovaralo se danas ( petak, 25.siječnja ) na najvećoj gospodarskoj manifestaciji našeg grada, 15.tradicionalnim Poljoprivredno poduzetničkim idejama, priredbi koja je ugostila i stručnjake i predstavnike struke, ali i poljoprivrednike. Priredbu koja za cilj ima vratiti hrvatski agrar na kartu Europe, ali i ponuditi seljacima znanje i alate za konkurentnost na zajedničkom tržištu otvorili su, u ime domaćina, čelni čovjek županije, Danijel Marušić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, čija je vizija zastupati interese poljoprivrednika, ali i okupiti ih u jedinstvenu, snažnu udrugu, Matija Brlošić,  te u ime resornog ministarstva, zamjenik ministra poljoprivrede, Luka Čuljak.  Valja spomenuti kako je na prošlogodišnjim Idejama bio osobno ministar Jakovina, koji je, ove godine, na svoj teren, iz nepoznatih razloga, poslao svog zamjenika.  Osim što će kroz niz kvalitetnih i edukativnih predavanja , u naredna dva dana, poljoprivrednici imati priliku puno toga naučiti, ali se i upoznati sa suvremenim trendovima u proizvodnji, Poljoprivredno poduzetničke ideje 2013. kroz susrete, razgovore i razmjenu iskustava, trebale bi poljoprivrednicima razjasniti i sve preostale nepoznanice oko ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Sajamsko-izložbeni dio, kao i mirisi i okusi hrvatskog ruralnog prostora čekaju vas u prostoru Društvenog doma sve do sutra do 15 sati. Aktualnosti, zanimljivosti, ali i bogatu foto galeriju, pronađite na ovom mjestu, ukoliko ne pronađete vremena osobno biti dio  uspješne novogradiške poljoprivredne priče.

Autor: S. Tarbuk

Komentari
Prethodni članakEdukacije za članove Lokalnih vijeća za razvoj zajednice
Sljedeći članakTOŠE PROESKI – ZAUVIJEK U NAŠIM SRCIMA, 25. siječnja 2013. Toše Proeski proslavio bi svoj 32. rođendan