Prošli tjedan (6. do 12. srpnja), policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske, pojačano su kontrolirali promet s naglaskom na teže prometne prekršaje, a s ciljem poboljšanja stanja sigurnosti u području prometa. U tom vremenu na području policijske uprave, dogodilo se 17 prometnih nesreća (5 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 12 prometnih nesreća s materijalnom štetom), u kojima su 2 osobe teško ozlijeđene, dok su 4 osobe lakše ozlijeđene.

U spomenutom vremenu, evidentirano je 504 prometnih prekršaja, od kojih 222 prekršaja nepropisnih brzina, 90 prekršaja ne korištenja zaštitnog sigurnosnog pojasa, 30 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 22 prekršaja korištenja mobitela tijekom vožnje na nepropisan način, te su u manjem broju utvrđeni i drugi prometni prekršaji (12 nekorištenje zaštitne kacige, 7 neregistrirano vozilo, 6 pretjecanje i obilaženje, 4 pod zabranom, 4 obveze vozača prema pješacima, 2 bez položenog ispita i dr.).

Policajci ih „ulovili“ za upravljačem vozila s vrlo visokim koncentracijama alkohola u organizmu

Brodski prometni policajci, očitali su najveću koncentraciju alkohola od 2,97 promila, u organizmu 48-godišnjeg vozača osobnog automobila, dana 11. srpnja, u pola noći, u Slavonskom Brodu, u Osječkoj ulici.

Dana 12. srpnja, u 0.30 sati, u Slavonskom Brodu, u Mesićevoj ulici, 38-godišnjak se upravljajući osobnim automobilom nije zaustavio na naredbu policijskih službenika o zaustavljanju, već je nastavio vožnju, no ubrzo je zaustavljen. U njegovu organizmu očitana je koncentracija alkohola od 2,79 promila.

U petak (10. srpnja), oko 10 sati, policajci su u Okučanima u Stepinčevoj ulici, zaustavili osobnim automobil, kojim je upravljao 61-godišnjak pod utjecajem alkohola. U njegovu organizmu je očitana koncentracija alkohola od 2,53 promila. Također je utvrđeno da automobil nije registriran, a 61-godišnjak ima izrečenu zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilima.

Skrivio prometnu nesreću, a u organizmu mu očitana koncentracija alkohola od 1,93 promila

U subotu (11. srpnja), u 18,05, u Slavonskom Brodu, na raskrižju Osječke ulice i Ulice Vjenceslava Novaka, dogodila se prometna nesreća u kojoj nije bilo ozlijeđenih osoba, a koju je uzrokovao vozač s 1,93 promila alkohola u organizmu. Policijskim očevidom je utvrđeno, da je 45-godišnjak upravljajući osobnim automobilom u alkoholiziranom stanju i pod zabranom, odnosno iako mu je prethodno izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima, zbog ne držanja dovoljnog razmaka kada se kreće iza drugog vozila, udario u automobil ispred, kojim je upravljala 44-godišnjakinja.

Alkoholizirani vozači su isključeni iz prometa i zadržani u policiji na otriježnjenju, te protiv njih slijede odgovarajuće prekršajne prijave.

Policajci su najveću nepropisnu brzinu, utvrdili dana 11. srpnja, u 12.45 sati, na autocesti A3, kod Slavonskog Broda, kojom prilikom je 35-godišnji državljanin Njemačke, upravljao osobnim automobilom, krećući se brzinom od 227 kilometara na sat.

Najbrojniji prometni prekršaji (brzina, alkohol, pojas i mobitel), uzročnici su najtežih prometnih nesreća i stradavanja osoba u prometu

I prošli tjedan policijski službenici su kaznili najveći broj vozača za najteže prometne prekršaje (vožnje pod utjecajem alkohola, nepropisne brzine, nekorištenje zaštitnog sigurnosnog pojasa i korištenje mobitela na nepropisan način za vrijeme vožnje). Upravo spomenuti prometni prekršaji su najčešći uzročnici najtežih prometnih nesreća i stradanja osoba u prometu.

Policijski službenici i dalje nastavljaju s pojačanim nadzorima prometa, te upozoravaju sudionike u prometu da budu oprezni i pridržavaju se odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Komentari