Policijska uprava brodsko-posavska, i ove godine u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, već tradicionalno provodi Operativnu akciju „Mir i dobro“, u cilju postizanja povoljnog stanja sigurnosti te sprječavanja stradavanja osoba i nastanka štete na imovini od uporabe pirotehničkih sredstava, oružja i drugih eksplozivnih tvari.

Akcija „Mir i dobro“, provodi se od 15. prosinca 2017. do 8. siječnja 2018. godine, u okviru koje će policijski službenici intenzivirati preventivne i represivne aktivnosti u svim segmentima rada policije. Provoditi će pojačane mjere na javnim prostorima gdje se okuplja veći broj građana (trgovi, ulice, dvorane, trgovački, kulturni centri, u zonama ugostiteljskih objekata i dr.), za vrijeme organiziranih manifestacija, te inspekcijske nadzore prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava. Također će pojačati mjere sigurnosti radi sprječavanja remećenja javnog reda i mira i drugih kažnjivih radnji.

Pirotehnička sredstva – kategorije

Sukladno odredbama novog Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja (NN 70/17) pirotehnička sredstva dijele se prema njihovoj vrsti i namjeni u slijedeće kategorije: Kategorija F1 – vrlo nizak rizik i mala razina buke, pirotehnička sredstva za male vatromete dozvoljene i u stambenim zgradama, Kategorija F2 – nizak rizik i niska razina buke, pirotehnička sredstva za vatromete na otvorenom ograničenom prostoru, Kategorija F3 – srednji rizik, pirotehnička sredstva namijenjena velikim otvorenim prostorima, Kategorija F4 – veliki rizik, pirotehnička sredstva za profesionalne vatromete, Kategorija T1 – nizak rizik, pirotehnička sredstva za uporabu na pozornicama (kazalištima), Kategorija T2 – visok rizik, pirotehnička sredstva za uporabu na pozornicama (kazalištima), Kategorija P1 – ostala pirotehnička sredstva koja predstavljaju nizak rizik (oprema brodova kod spašavanja, u poljoprivredi, u avionskom prometu), Kategorija P2 – ostala pirotehnička sredstva koja predstavljaju visok rizik (rakete za obranu od tuče).

Pirotehnička sredstva Kategorije F1 mogu se prodavati cijele godine osobama starijim od 14 godina u svim prodavaonicama i kioscima. Uporaba ovih sredstava dozvoljena je svim osobama starijim od 14 godina. U kioscima je dozvoljeno držati do 3 kg neto težine pirotehničkih sredstava Kategorije F1, a u prodavaonicama do 15 kg neto pirotehničkih sredstava Kategorije F1.

Pirotehnička sredstva Kategorije F2 i F3 (osim petardi i redenika iz Kategorije F3) mogu se prodavati od 15. prosinca do 01. siječnja u prodavaonicama pirotehničkih sredstava ili prodavaonicama oružja i streljiva osobama starijim od 18 godina. Uporaba ovih sredstava dozvoljena je osobama starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 01. siječnja.

Pirotehnička sredstva Kategorije F2, F3, T1 i P1 nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana. Građanima nije dozvoljena nabava niti uporaba petardi i redenika iz Kategorije F3, kao ni uporaba pirotehničkih sredstava iz Kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe.

Prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava Kategorije F2, F3, T1 i P1 dozvoljena je tijekom cijele godine osobama koje su prilikom kupnja dužne priložiti dokaz o obavljanju djelatnosti za koju se predmetna sredstva kupuju (npr. za plovila, raketno modelarstvo, kazališta i sl.). Građanin može posjedovati najviše 2 kg neto mase pirotehničkih sredstava Kategorije F1 i/ili F2 i/ili F3 (osim petardi i redenika iz Kategorije F3).

Kaznene odredbe

Ukoliko pravna osoba/obrtnik povredi odredbe Zakona može odgovarati novčanom kaznom od 10 do 80 tisuća kuna, a odgovorna osoba u pravnoj od 2 do 10 tisuća kuna. Za povrede odredbi Zakona, udruga može odgovarati novčanom kaznom od 3 do 30 tisuća kuna, a odgovorna osoba u udruzi od 500 do 5 tisuća kuna. Fizička osoba, ako proda ili preda pirotehnička sredstva koja je unijela u zemlju za osobne potrebe, ako uporabljuje pirotehnička sredstva Kategorije F2 i F3 izvan dopuštenog razdoblja ili u zatvorenom prostoru ili na prostoru gdje se okuplja veći broj ljudi, ili ako uporabljuje petarde i redenike

iz Kategorije F3 ili sredstva Kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 može odgovarati novčanom kaznom u iznosu 5 do 15 tisuća kuna. Ako fizička osoba za osobne potrebe unosi u RH, u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja više od 2 kilograma neto mase pirotehničkih sredstava dozvoljenih tada za uporabu, te ako za osobnu uporabu posjeduje više od 2 kilograma neto mase pirotehničkih sredstava F1, F2 ili F3 može odgovarati novčanom kaznom u iznosu jedne do osam tisuća kuna. Fizička osoba, zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina, koje je uporabilo pirotehničko sredstvo može odgovarati novčanom kaznom u iznosu jedne do tri tisuće kuna.

Napomena

Bitna novina ovog Zakona; dozvoljeno je posjedovanje pirotehničkih sredstava Kategorije F1, F2 i F3 (osim petardi i redenika iz Kategorije F3) građanima tijekom cijele godine do neto mase dva kilograma, te unos/iznos ovih sredstava u RH od 15. prosinca do 1. siječnja u neto masi do dva kilograma pirotehničkih sredstava.

Osnovna pravila za sigurno rukovanje pirotehničkim sredstvima i posebni savjeti

Policija upozorava građane na opasnost od zlouporabe oružja, eksploziva, pirotehničkih sredstava, a posebno od improviziranih sredstava kućne izrade. Ako se tijekom blagdana koriste pirotehnička sredstva, važno je pozorno proučiti upute o načinu rukovanja, jer njihova pogrešna uporaba može biti kobna. Djeci mlađoj od 14 godina nije dopuštena kupovina i korištenje pirotehničkih sredstava. Osobe mlađe od 18 godina ne smiju koristiti pirotehnička sredstva F2 i F3 kategorije. Pirotehnička sredstva ne koristiti pod utjecajem alkohola, te pri korištenju poštovati sigurnosnu udaljenost pri aktiviranju pirotehničkog sredstva, a to znači da u ugroženom prostoru ne smije biti prolaznika, djece, životinja ili zapaljivih ili osjetljivih predmeta, te drugih sredstava ili predmeta koja pirotehničko sredstvo može oštetiti (vozila i sl.).

Policija također apelira na roditelje da ne poklanjaju djeci petarde, jer petarde nisu igračke! Nestručno rukovanje najčešće uzrokuje ozljede šaka i prstiju, lica i očiju. Bitno je biti uzor djeci, jer oni ne doživljavaju petarde opasnima, ako ih njihovi roditelji koriste. Treba savjetovati djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, ne rastavljaju, niti pomiču, već odmah pozovu roditelje.

Komentari