Ocjena prezentiranoga, u smislu različitih poetika, ne razlikuje se od načelne opće ocjene skupnih izložbi i zajedničkih literarnih nastupa. Tome bismo dodali kako je ovim autorima, bez obzira jesu li se umjetnošću bavili i prije Domovinskoga rata, ili su se u njoj pronašli nakon ratnih trauma, stvaralaštvo, rad, druženje u svezi s tim, i dio vlastitoga izbora – ne prepustiti se letargiji, nego raditi na sebi, obogaćivati i sebe i druge lijepim.

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata Brodsko-posavske županije (UHBDRP BPŽ) sinoć, u posjetiteljima punoj dvorani Gradske knjižnice Slavonski Brod, skupnom likovnom izložbom i govorenjem autorske poezije svojih članova, uz obilježavanje predstojećeg svetkovine Božića, kroz javni uvid u dio svojeg djelovanja, hrvatske branitelje i hrvatske ratne vojne invalide prvenstveno, ali i policajce posebno, predstavila je u posve drugačijem svjetlu od onog što je, nažalost još uvijek, dominantna medijska slika a pod utjecajem medija, vjerojatno, i rašireno mišljenje o ovoj skupini hrvatskoga društva. Stjepan Gabrić, Ivan Vrljić – Kinez, Drago Matošević i Ivan Došlić, izloženim slikama te Krešimir Šimić – Šima, Ivan Došlić i Zrinko Kapetanić, poezijom, bivši ratnici, pripadnici Policije i Specijalne policije (Krešimir Šimić – Šima, djelatni je policajac, sin poginulog hrvatskog branitelja) pokazali su kako lijepo, nježno i profinjeno stanuje i u dušama ratnika.

Program je vodio tajnik Udruge Vlatko Krznarić, a nazočne, nakon odavanja počasti poginulim i umrlim braniteljima, himne koju je izveo Tamburaški sastav župe Duha Svetoga i molitvene zahvale koju je izmolio Davorin Anđić, kapelan policijske kapelanije Svetog Marka Evanđelista PU brodsko-posavske, prigodnim riječima pozdravili Željko Golubičić, predsjednik Udruge, Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije i Marijan Smernić, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednik Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije RH.

Osim navedenih, Krznarić je pozdravio i sve nazočne a među njima bili su: Ivica Ostrun, zamjenik načelnika PU Brodsko-posavske, general Stjepan Vuković, prvi zapovjednik Specijalne jedinice policije PU Brodsko-posavske, Luka Stjepanović, voditelj službe policije, Miroslav Matić, načelnik PGP Stara Gradiška, Zrinko Kapetanić, načelnik PP Okučani, Željko Knežević, predsjednik Udruge SJP “Zebre” Nova Gradiška, Marijan Pilon, tajnik Udruge Hrvatski policajac Požega, Nikola Stojanović, zapovjednik ešalona MUP-a na vojnom mimohodu, Jasminka Žužić, predsjednica Udruge Hrabro dijete iz Nove Gradiške, predstavnici Udruge SJP “Šimini Anđeli Pakla” Slavonski Brod i Pavo Naletilić, predsjednik Udruge 108. brigade ZNG RH Slavonski Brod. Posebno je pozdravio akademskog slikara, Predraga Golla, koji je, uvodno, povezujući situacije iz II. Svjetskog sa identičnima iz Domovinskog rata ocrtao povijesni karakter hrvatskog vojnika, iznio i nekoliko stavova o umjetnosti i umjetničkom, slikarstvu i slici a najznačajnijim nam se čini onaj kako „Svako umjetničko djelo treba promatrati kao takvo a u tom promatranju trebamo apstrahirati sve ono što se može dovesti u svezu s djelom jer to, sve drugo, nije samo djelo i, zapravo, s njim nema bitne veze.”

Kad je riječ o različitim poetikama autora, naša ocjena prezentiranoga ne razlikuje se od načelne opće ocjene skupnih izložbi i zajedničkih literarnih nastupa. Tome bismo dodali kako je ovim autorima, bez obzira jesu li se umjetnošću bavili i prije Domovinskoga rata, ili su se u njoj pronašli nakon ratnih trauma, stvaralaštvo, rad, druženje u svezi s tim, i dio vlastitoga izbora – ne prepustiti se letargiji, nego raditi na sebi, obogaćivati i sebe i druge lijepim.

Pri kraju službenog dijela, izaslanik je Predsjednice RH službeno uručio Zahvalnice i Uspomenice članovima UHBDRP BPŽ za sudjelovanje na vojnom mimohodu Oružanih snaga RH, prigodom obilježavanja 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Oluja”, održanog u Zagrebu, a Željko Golubičić je uručio priznanja i pohvalnice članovima Udruge, te zahvalnice zaslužnim pojedincima i sponzorima.

U prilogu: Životopisni podaci o autorima izloženih slika i sudionicima literarnog dijela večeri

OVDJE

AUTOR: Borislav Stipić

no images were found

 

Komentari
Prethodni članak23. memorijal ” Cvitković – Vukšić “
Sljedeći članakBožićni koncert učenika Glazbenog odjela Osnovne škole “Mato Lovrak”