Dan antifašističke borbe je državni blagdan u Republici Hrvatskoj koji se slavi 22. lipnja. Obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi. Od stjecanja hrvatske neovisnosti ovaj se dan obilježava kao Dan antifašističke borbe.
Prigodom obilježavanja Dana antifašističke borbe u spomen svim hrvatskim braniteljima i sudionicima stvaranja samostalne hrvatske države danas su kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i  prvog predsjednika Republike Hrvatske  dr. Franje Tuđmana položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Dužnu počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su župan Brodsko – posavske županije Danijel Marušić, predstavnici Grada Nova Gradiška na čelu s predsjednikom Gradskog vijeća Zoranom Jukićem i dogradonačelnicom Vesnom Đapić, udruge proistekle iz Domovinskog rata, predstavnici MUP-a RH, predstavnici DVD-a i JVP-a Nova Gradiška, institucija, udruga i društava.
Svečani čin, prigodnom glazbom, popratila je i Gradska glazba.

Tekst i foto:  Željko Idžotić.

no images were found

 

 

Komentari
Prethodni članakNaši čelnici čestitaju Dan antifašističke borbe
Sljedeći članakSamo je jedna riječ bila to – NEOPISIVO !!! / Foto / Video