U Novoj Gradiški, Dan državnosti je obilježen na simboličan i svečan način. Novogradiščani su položili vijence, zapalili svijeće i molili kod središnjeg spomen-obilježja svim poginulima u Domovinskom ratu i spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđman. 

Na polaganju vijenaca, a u čast poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima dužno štovanje odali su predstavnici Grada Nova Gradiška, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, civilnih udruga, javnog i političkog života grada.

Dan državnosti Republike Hrvatske je državni blagdan koji se obilježava 30. svibnja svake godine. Taj dan se slavi u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 1990. godine, što je bila prekretnica u povijesti Hrvatske i označilo početak njenog osamostaljenja od bivše Jugoslavije. U izbornom nadmetanju za višestranački Sabor sudjelovale su 33 političke stranke i 16 raznih udruženja. Za 356 zastupničkih mjesta u sva tri vijeća Sabora SR Hrvatske bilo je predloženo 1705 kandidata.

Na tom Saboru izabran je prvi predsjednik Republike Hrvatske, dr. Franjo Tuđman. Dana 25. lipnja 1991. godine, Hrvatski sabor je donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, čime je formalno potvrđena neovisnost Hrvatske.

 

 

 

Komentari
Prethodni članakDanas slavimo blagdan Tijelova
Sljedeći članakDječji vrtić Nova Gradiška proslavio 50 godina rada i postojanja