Jučer u 12,00 sati započeo je prihvat pokladnih skupina u naselju Mala u organizaciji Karnevalske udruge “Malčanske mačkare”, suorganizatora Turističke zajednice Grada Nova Gradiška i DŠR “Tomislav” Mala.

Ustrojena je vesela i raspjevana povorka sa desetak maskiranih skupina, a bilo je tu veliki broj maskiranih pojedinaca, konjanika na prekrasnim konjima i jedna zaprežna kola koja su u grad dovezla gradonačenika Bigovića, pokladnog gradonačenika, Meštra ceremonije i njegovu damu. Osamnaesta je ovo po redu manifestacija u organizaciji Karnevalske udruge “Malčanske mačkare”, suorganizatora Turističke zajednice Grada Nova Gradiška i DŠR “Tomislav” Mala.

Oko 14,00 sati gradonačelnik Grada Nova Gradiška, Željko Bigović predao je ključeve grada pokladnom gradonačelniku i maškarama ispred doma u Maloj koji će vladati gradom sve do utorka u ponoć. U povorci je bio i Meštar s obilježjima Europskog udruženja karnevalskih gradova sa svojom damom, mažoretkinje grada Nova Gradiška, a iza njih Gradska glazba. Nazočnima se, ispred doma, obratio i Darko Klaić, jedan od organizatora ovog događanja.

Pokladne skupine zaustavile su se na mjestu u Maloj gdje će se u utorak spaliti Rade da bi sudjelovali u otkrivanju spomenika čovjeku koji je u davna vremena uzimao svoju violinu i išao od kuće do kuće skupljajući mačkare. Riječ je o Stjepanu Štefi Feriću, a spomenik, izrađen od stare slavonske hrastovine, podigao je i jučer otkrio, uz prigodni govor, njegov sin Drago Ferić.

Kao i uvijek, mještani Male dočekali su pokladne skupine već poznatim tradicijskim ićem i pićem. Pokladnu povorku pratilo je mnoštvo novogradiščana dok su se kretali naseljem Mala, Haulikovom i Ulicom Slavonskih graničara do središnjeg gradskog trga gdje su se pokladne skupine predstavile na novouređenoj pozornici, a njihov nastup pratili su članovi prosudbene komisije.

Nakon predstavljanja svojih programa na gradskoj pozornici, prosudbena komisija donijela je odluku o podbjednicima, odnosno tri najbolje skupine. Prvo mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 2.000 kuna osvojili su članovi pokladne udruge “Didovi” iz Drežnika, drugo mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 1.000 kuna osvojila je pokladna skupina “Stari hrastovi” iz Rešetara, a treće mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 500 kuna osvojila je pokladna skupina “Rio Bravo” iz Nove Gradiške.

Zabava, uz odličnu glazbu, nastavljena je u Vatrogasnom domu do kasno u noć.

Komentari
Prethodni članakPokladni dani u Novoj Gradiški 2015.
Sljedeći članakNovo vodstvo Hrvatskih laburista