Delta varijanta pojavila se u Indiji tijekom drugog vala, a onda se kao dominantna mutacija proširila i po ostatku svijeta. Broj slučajeva u Indiji je pao, ali sada im prijeti jedna još opasnija mutacija, delta plus, koja se pojavila u nekim dijelovima zemlje.

Obje varijante okarakterizirane su kao zabrinjavajuće i šire se u mnogim zemljama. Delta plus varijanta otkrivena je u državi Maharashtri u Indiji, ona sadrži mutacije druge dvije varijante, bete, koja je otkrivena u Južnoj Africi i delte, koja je otkrivena u Indiji. Delta plus sadrži dvije značajne mutacije, L452R i P871R.

Delta varijanta širi se jako brzo i odgovorna je za ogroman broj smrtnih slučajeva u Indiji. Za delta plus varijantu, pak, kažu kako se širi još 60 % brže. Ipak, stručnjaci kažu, broj slučajeva zaraze delta plus sojem, trenutno ne raste rapidno kako se predviđalo da bi mogli.

Simptomi obje varijante

Delta soj uzrokuje teže simptome od originalnog virusa. Puno više pogađa pluća, uzrokuje respiratorne i gastrointestinalne probleme, čak i kod blagih ili umjerenih slučajeva.

Za delta plus varijantu sumnja se da bi mogla biti još opasnija, naime, kako sadrži mutacije beta i delta varijanti, stručnjaci strahuju da bi se takav virus mogao hvatati za receptore u plućima i potpuno zaobići imunološki sustav, piše The Times of India, a prenosi N1.

Komentari
Prethodni članakTvrtka „Odlagalište” bogatija za dva nova komunalna vozila: Za ljepšu i čišću Novu Gradišku
Sljedeći članakDanas je Međunarodni dan životinja: Udomljavanje je društveno odgovorno ponašanje!