Iz KUD-a “Radinje” pozivaju na glasanje za najljepšu djevojku-snašu u narodnoj nošnji s područja Brodsko-posavske županije na koji je prijavljeno 8 djevojaka i 6 snaša.

Pred Vama se nalaze fotografije prijavljenih djevojaka-snaša koje se natječu za titulu najljepše. Na Facebook stranici Radinje Siče lajkom na željenu fotografiju izaberite kojoj od natjecateljica po vašem mišljenju pripada titula najljepše.

Glasanje se zatvara 26.02.2021. u 10:00h!

Vašim glasovima pridodat će glasove izborne komisije (5,10,15) gdje ukupan zbroj glasova donosi najljepšu djevojku-snašu, prvu pratilju, drugu pratilju i nagradu općine.

U nastavku donosimo detalje o djevojkama i nošnjama koje nose. 

Djevojka KLARA RAKONIĆ iz Nove Gradiške nosi svečanu nošnju čiji su dijelovi većinom iz mjesta Štivica. Nošnja je stara 90 godina i nosila se u svečanim prilikama.

Snaša LORENA BRATEK iz Vrbja nosi zimsku svečanu nošnju koja je stara 60 godina. Snaša Lorena spremila se za kirvaj Krista Kralja u Rešetarima.

Snaša HELENA ŠOKAC iz Okučana na sebi ima nošnju koju je naslijedila od šukunbake iz Sičica. Nošnja je izrađena 1910. godine i nosila se za odlazak na kirvaje, mise i ostale svečane prilike.

Djevojka REA SAMARDŽIĆ iz Slavonskog Broda je obučena u ljelju (običaj za ophod na duhove). Nosi svečanu nošnju s početka 20. stoljeća. Sa sobom nosi sablju jer legenda kaže da su ovako obučene djevojke oslobodile svoje momke u zarobljeništvu Turaka.

Djevojka MAJA FILIPOVIĆ iz Magić Male nosi zlataru staru 40 godina koja se nosila u svečanim prilikama. Sa sobom nosi ćilimak, molitvenik i krunicu jer ovako spremita krenula je na misu.

Snaša DANIJELA ŠEBALJ iz Malina spremljena je u nošnju koju su nosile povaruše tj. kuharice u svatovima. Nošnja se nosila i za manje svetce u crkvu i goste. Prikazuje svatovski običaj ,,Sava“ gdje na kapiji dočekuje svatove.

Snaša NADA RELKOVIĆ-STUBURIĆ je iz mjesta Davor, spremljena je u svečano zimsko misno ruho. Starost nošnje je između 1920.i 1940. godine (između dva svjetska rata.) U ruci nosi sviću, malu gundaru i krunicu. Spremila se na misu za Svićnicu.

Djevojka JOSIPA VIDAKOVIĆ je iz mjesta Zadubravlje obučena je u svečanu nošnju krpana u redove sa šarenom svilom. Nošnja je iz mjesta Zadubravlja i Gornja Bebrina i stara je oko 100 godina. Djevojka je spremljena na misu za Tijelovo.

Djevojka MARINELA KRIŽANOVIĆ iz Gornjeg Slatnika nosi rubinu i rukave od šoteša, s potkitom od neca s redovima i motivom jagoda. Nošnja je stara 60 godina i nosila se u svečanim prilikama. Spremita je za odlazak na misu.

Djevojka SARA JERKOVIĆ iz mjesta Zadubravlje nosi svečanu nošnju koju je izradila njena šukunbaka prije 140 godina. Ručno je rađena starom tehnikom isicanja i krpanja svilom. Ovako spremljena krenula je na misu za Brašančevo.

Djevojka ANA DORIĆ je iz mjesta Svilaj obučena je u štikanu odnjicu na kojoj je 15 redova štikano crnom vunom. Nošnja je jako stara, neki dijelovi stari su oko 150 godina. Spada u radnu i svakodnevnu nošnju.

Djevojka VALENTINA MATIJAŠEVIĆ iz mjesta Novi Grad spremljena je u cursku pletenicu, košuljicu, oplećak malih rukava, svilen ćošak, štofena suknja, svilen pregač i kožne sandale. Nošnja je stara od 80 do 100 godina, a nosila se za manje crkvene svečanosti.

Snaša IVANA MATIJAŠEVIĆ iz mjesta Novi Grad nosi nošnju staru 100 godina koja se nosila u vrijeme čijala, prela i poklada. Na rukavima i iza ima redove ušivene prutom štikan šarenim koncem preko drvceta. Na glavi joj tkana marama zvana brđanka.

Snaša IVANA KOMADINA iz Vrpolja nosi rubinu zvanu roklja izvezena zlatom i ukrašena tilom. Na oplećku je plavi ćošak rađen zlatom po papiru i na njemu dukati povezani na brokatnoj kragni. Opasana je pregačom zlato po papiru, nošnja se nosila samo u vrlo svečane prigode i stara je preko 150 godina.

 

 

Komentari
Prethodni članakVjernici župe Kraljice svete Krunice oprostili se od župnika Ivana Štivičića
Sljedeći članak12 novih pozitivnih osoba u Brodsko posavskoj županiji