Pisanje državne mature je vjerojatno velika točka prekretnice u životu svake mlade osobe. Od samog biranja ispita, pa do priprema za iste i na kraju samo pisanje ispita. Skoro svake godine se dogodi nešto što još doprinosi tom stresu, a ovogodišnji maturanti su najgore prošli. Koronavirus je uvelike utjecao na živote školaraca, posebice maturanata.

U petak su organizirali javni prosvjed “Loncima protiv kaosa”

Jučerašnja vijest o nepisanju izbornih predmeta, iako nije bila previše zastupljena u medijima, je itekako pogodila sve one kojih se to tiče. Srednjoškolci (ali i ‘ponavljači’) kojih posljednjih mjeseci pripremaju upravo izborne predmete koji su često ti koji odlučuju tko će uspjeti upisati fakultet, a tko ne, su se našli u vrlo nezgodnoj situaciji, gdje sav njihov trud pada u vodu.

POTPIŠI PETICIJU i podrži maturante u ostvarenju njihovih snova i željenog fakulteta. Pokažimo da su mladi važni za Hrvatsku, važni malim, običnim ljudima. Budimo im vjetar u leđa u lošim situacijama, budimo uz maturante! OVDJE 

Posebna kategorija su pak učenici kojima su potrebne ocjene izbornih predmeta kako bi se uspjeli upisati na fakultete u inozemstvu. Njima jedino preostaje nadati se da će strana sveučilišta imati razumijevanja za ovakvu odluku. 

Smatramo da, bez obzira na cjelokupnu situaciju, ukidanje izbornih predmeta na državnoj maturi nije legitiman potez i da nama maturantima, koji bismo u cijeloj ovoj priči oko mature trebali biti najbitniji, donosi puno više štete nego koristi. Također, ukidanjem izbornih predmeta sam upis na fakultete neće biti pravedan za sve (Primjerice, netko tko želi upisati neki društveni studij, npr. logopediju, za koju mu izborni predmet psihologija nosi 300 bodova i toj osobi slabije ide neki od obaveznih predmeta i uvjeren je da bi mu izborni predmet donio pozamašnu količinu bodova, sada će ostati zakinut, a netko drugi kome bolje leže hrvatski ili engleski od psihologije, puno će bolje proći). Dakle, načelo jednakosti nikako neće biti zadovoljeno, stoji u peticiji.

Izvor: Srednja.hr

Komentari