Kako je jučer priopćila ministrica Blaženka Divjak, izborni predmeti na maturi ove se godine neće održavati. No da bi se donijela takva odluka, morao se promijeniti Pravilnik o polaganju državne mature. Iako je veliki broj sudionika javne rasprave podržavao izmjene, dio je upozoravao kako se ministrici time daju prevelike ovlasti.

U ponedjeljak je završila javna rasprava o Nacrtu Pravilnika o dopuni Pravilnika o polaganju državne mature. Izmjenama Pravilnika ministrica dobiva ovlasti da u vrijeme proglašene epidemije drukčije od načina propisanog Pravilnikom ‘odrediti sadržaj, uvjete, način i postupak polaganja državne mature i ispita državne mature, a o kojima će pravovremeno biti informirana zainteresirana javnost’.

Iako je većina podržala izmjene pravilnika, dio sudionika je ipak upozorio kako se time ministrici daju prevelike ovlasti. Ukidanjem polaganja izbornih predmeta na maturi nanijela bi se nesaglediva šteta cijelomu naraštaju. Učenike bi se prikratilo u njihovim višegodišnjim planovima i trudu koji su uložili, a mnogima od njih učinilo nedostižnim upis na neke fakultete gdje upravo takvi bodovi donose prevagu. Takvo bi normiranje bilo i suprotno ustavnoj zabrani međugeneracijske diskriminacije, prema dobi, jer su svi prethodni naraštaji maturanata imali mogućnost polagati izborne predmete na maturi, kaže teolog Petar Marija Radelj.

Radelj tumači da ustavnopravni poredak ne dopušta da se odredbe Pravilnika koji je na snazi ne primjenjuju, nego da se obrogiraju ad hoc odlukama. Dodaje kako sadržaj, uvjeti, način i postupak polaganja državne mature sukladno zakonu ne može biti istodobno uređen pravilnikom i odlukama koje su njemu suprotne.

– Donese li se predložena Dopuna i bude li polaganje državne mature ministrica određivala svojim odlukama, cijela će državna matura biti nelegalna i nelegitimna, zaključio je Radelj.

Što kažu maturanti: Ukidanje izbornih predmeta na maturi je glupost i čisti bezobrazluk!

Odluka ministrice Divjak o ukidanju izbornih predmeta naišla je na burnu reakciju maturanata koji su se mjesecima pripremali za izborne predmete da bi im sada, tri tjedna pred maturu bilo rečeno da im je uzaludan sav trud koji su uložili učeći izborne predmete, već će pisati samo obvezne predmete. Prenosimo dio razmišljanja jedne maturantice:

– Ukidanje izbornih predmeta na državnoj maturi je, usuđujem se reći, glupost i bezobrazluk. Smatram da izborni predmeti pokazuju koliko je netko dobar u određenom području te se ne bi trebali ukidati. Svaki fakultet ima opravdani razlog zašto boduje točno određene predmete, a to je da se vidi sposobnost učenika u tom području. Odluka o ukidanju izbornih predmeta bila bi preloša jer se većina nas priprema za te predmete od početka ove školske godine i računali smo da će nam donijeti određen broj bodova i olakšati upis na željeni fakultet.

Na kraju, još jednom ponavljam, matura je jako bitan dio našega školovanja i nadam se da će nam se omogućiti da ju uspješno odradimo. Apeliram na Ministarstvo znanosti i obrazovanja te na Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja da što prije donesu sigurnu odluku kada će se, kako i koje gradivo pisati u ovogodišnjoj maturi.

Nadam se da će se poslušati i razmotriti i mišljenja nas učenika koji smo trenutno u najtežoj situaciji.

Izvor: srednja.hr

 

 

 

 

Komentari