S početkom nove fiskalne godine, kreću i prijave poreza na dohodak za proteklu godinu. Porezni obveznici ove zime imaju jedan radni dan više za podnijeti poreznu prijavu, a velika je pogodnost za to i mogućnost prijave elektroničkim putem. Stupile su na snagu i izmjene određenih zakona iz 4. kruga porezne reforme, no njihovi efekti očekuju se tek u ljeto 2021.

U Poreznu upravu Ispostave građani su već počeli donositi obrasce s prijavama poreza na dohodak za 2019. Ove prijestupne godine za to imaju jedan radni dan više, dakle, do uključivo 2. ožujka, jer 29. veljače nije radni dan. Postoji mogućnost da poreznu prijavu pošaljete i putem elektroničkih usluga Porezne uprave – ePorezna.

Iako su 1. siječnja na snagu stupile izmjene određenih poreznih zakona u okviru 4. kruga porezne reforme, za 2019. godinu sve ostaje kao i do sada. No, otkako je uveden poseban postupak poreznih prijava značajno je smanjen njihov broj u fizičkom obliku.

Ono što je novo u sustavu poreza na dohodak, povećanje osobnog odbitka s 3800 na 4000 kuna, već je za građane osjetno u siječnju za plaće za prosinac. Tu je i značajna promjena u okviru zakona o poreza na dobit, po kojoj je prag oporezivanja podignut na 7,5 milijuna kuna godišnje dobiti. Što se tiče mjere oslobađanja poreza na dohodak za mlade do 25 godina, ona će, podsjećaju iz Porezne uprave – efekta imati tek u kolovozu 2021., prilikom podnošenja godišnje porezne prijave.

Izvor/Foto: 035portal 

Komentari