DUG OPORAVAK: Muškarci su sami odlučili da se meso iz domaćeg uzgoja ne odnese na analizu. Neki imaju upale srčanih mišića, no za sada nitko nije životno ugrožen.Prvo su hospitalizirana dvojica, pa ubrzo još dvojica, a očekujemo još jednog koji se također zarazio trihinelom.

Svi oni bili su na kolinju, a oboljeli su jer su jeli meso koje nije bilo veterinarski pregledano, rekao je šef Odjela za infektivne bolesti slavonskobrodske bolnice dr. Nenad Pandak.

Zaraženi muškarci su u dobi od 19 do 45 godina i sa novogradiškog su područja. Oni su prvi oboljeli od ove opake zarazne bolesti u brodsko-posavskoj županiji nakon šest godina, a ostat će im trajne posljedice. Dr. Pandak ističe da ga čudi svojevrsna površnost i “igranje” sa zdravljem jer su pacijenti sami izjavili da su odlučili da se meso, doduše iz domaćeg uzgoja, ne odnese na veterinarski pregled. Već dugi niz godina obavezan je pregled svinjskog mesa prilikom klanja i otkad je to uvedeno, slučajeva oboljenja od trihineloze nije bilo.

-Ovo nas je na neki način iznenadilo jer se prvi puta nakon šest ili sedam godina pojavila epidemija trihineloze u “pravom” obliku i simptomima. Još ne znamo koliko je sve skupa zaraženih, za sada ih je pet, rade se još analize. Svi koji su oboljeli konzumirali su na kolinju zaraženo meso, jedan dio probao je sirovu smjesu za kobasice, a jeli su još i nekakve pljeskavice koje nisu bile dovoljno i termički obrađene.

 

  
foto: Zarko Basic/PD/PIXSELL

Nema veze što se radi o domaćim svinjama, baš one su u stalnom kontaktu s glodavcima koji ulaze u svinjce. Trojica oboljelih su sa jasnim znacima upale srčanih mišića, radi se o ozbiljnijoj manifestaciji trihineloze, i peti muškarac koji je obolio osjeća se vrlo loše i bit će hospitaliziran-kaže dr.Pandak. Naglašava da je tijek oporavka individualan i ovisi o količini mesa koje su oboljeli pojeli, ali i broju trihinela koje su unijeli u organizam konzumiranjem zaraženog mesa.

– Ako je veći broj parazita ušao u organizam očekujemo težu kliničku sliku i barem 15 dana bolničkog liječenja. Oporavak će im biti dugotrajan, osjećat će bolove u mišićima i slabost nekoliko mjeseci. Oboljeli koji imaju upale srčanog mišića ostat će na intenzivnijoj terapiji i predstoji im dulji boravak u bolnici. Oboljeli za sada nisu životno ugroženi, ali tu nema garancije. jer komplikacije trihineloze su upravo na srcu i srčanim mišićima- kaže dr. Pandak.

Autor: Boris Gajdukov

Komentari
Prethodni članakObilježena 16. obljetnica smrti velikog hrvatskog političara Vlade Gotovca
Sljedeći članak17. godišnjica smrti predsjednika Tuđmana: polaganje vijenaca kod Spomenika hrvatskih branitelja u Novoj Gradiški