Prigodnu akademiju sjećanja na osnivača HSLS-a u Slavonskom Brodu organiziralo je županijsko vijeće te stranke, a gosti su bili potpredsjednici HSLS-a Dario Hrebak i Miljenko Šipraga.

 

Da Vlado Gotovac sada dođe u Hrvatski sabor i čuje o čemu se raspravlja u parlamentu uvjeren sam da bi se rasplakao. Jer, govornika kakav je bio doajen hrvatskog političkog života Vlado Gotovac, koji je i živio sve ono što je govorio, danas više nema. Demagogija, populizam, ekstremizam – preuzeli su primat u saborskim raspravama. Velike su podjele u hrvatskom društvu, a Vlado Gotovac takve podjele ne samo da ne bi podržavao, nego o njima na ovakav način ne bi ni raspravljao, jer takve ideološke rasprave ne rješavaju goruće probleme s kojima se ova zemlja nosi – istaknuo je potpredsjednik Hrvatske socijalno liberalne stranke i bivši saborski zastupnik Dario Hrebak, gostujući sinoć u Slavonskom Brodu na prigodnoj memorijalnoj akademiji koju je u Gradskoj knjižnici u povodu 16. godišnjice smrti osnivača HSLS-a Vlade Gotovca organiziralo županijsko vijeće te stranke Brodsko posavske županije.

Hrebak je ocijenio kako će u Hrvatskoj proći još jako puno godina da dođu generacije političara koji će početi razmišljati kao što je razmišljao i govorio Vlado Gotovac, političara koji će se posvetiti rješavanju problema i biti končano iskreni prema hrvatskim građanima. „HSLS podržava aktualnu Vladu na čelu s premijerom Plenkovićem, jer vjerujemo da je on krenuo u dobrom smjeru. Nadam se da će na tom putu i nastaviti i da ćemo se doista uhvatiti u koštac s najozbiljnijim problemima hrvatskog društva, a to je pitanje demografije, oživljavanje gospodarstva, stvaranje novih radnih mjesta i naravno ono što je posebno aktualno ovdje u Slavoniji, sprječavanje odlaska mladih“, kazao je Hrebak i dodao da je HSLS u procesu konsolidacije, te da će predstojeći lokalni izbori biti veliki test za rejting stranke.

Govoreći o Vladi Gotovcu, Miljenko Šipraga, potpredsjednik HSLS-a,  kazao je kako je Gotovac bio i veliki filozof i književnik i poslije Franje Tuđmana, druga politička ličnost u novijoj povijesti hrvatske države, koji je dao ogroman doprinos demokraciji u Hrvatskoj i kao utemeljitelj HSLS-a, prve hrvatske demokratske stranke. „Gotovčevi znameniti govori, mišljenja i stajališta i danas su inspiracija mnogim političarima, posebno mladim generacijama koji tek ulaze u HSLS“, rekao je Šipraga.

Predsjednik Gradske organizacije HSLS-a Slavonskog Broda Šerif Isaković osobno je poznavao Vladu Gotovca, kazavši kako je on zaista volio Hrvatsku i sve njezine ljude do te mjere da ga ni najveći intelektualci ne mogu spoznati. „Zauvijek ćemo pamtiti Gotovčeve riječi s osnivačke skupštine HSLS-a 20. svibnja 1989., na kojima i danas gradimo i živimo načela liberalizma. Uvijek će odzvanjati i njegova rečenica ‘Ja vas volim i ja se vama ponosim! I kad bih morao birati hoću li s vama umrijeti ili s generalskim strašilima živjeti, izabrao bih smrt’, s poznatog govora ispred zgrade Komande 5. vojne oblasti u Zagrebu, 1991.“, podsjetio je Isaković.

“Djelo Vlade Gotovca proteže se daleko izvan okvira politike. Bio je književnik, filozof, novinar, urednik, publicist, prevoditelj, jednom riječju svestran intelektualac. Drugo, čak i kada bismo o njemu govorili samo u kontekstu njegovog političkog djelovanja, niti jedna hrvatska stranka ne bi mogla imati monopol na sve ono što nam je Gotovac ostavio u političko naslijeđe. 

To bi bilo kao proglasiti monopol na domoljublje.  Ipak, ono što vam ja kao čelnica županijskih liberala mogu obećati, jest da će nam Gotovac ostati političkim uzorom, da ćemo ga se uvijek sjećati i podsjećati druge na njegovu baštinu.

Hrvatska politička scena posljednjih je godina postala poprištem nepoštenog političkog natjecanja, u kojem su uvrede, osobne diskreditacije, pa i prijetnje postale dijelom svakodnevice. Takav će ambijent teško opet iznjedriti osobu i približno Gotovčevog intelektualnog kalibra, koja bi bila spremna raditi za opće dobro. Zato je ova obljetnica prava prigoda da se sjetimo njegovih riječi: „Čuvajte mi Hrvatsku od niskosti i mržnje.“ Svi smo na to pozvani – kazala je Ružica Vidaković, predsjednica Županijskog vijeća HSLS-a Brodsko posavske županije.

Okupljeni poštovatelji lika i djela Vlade Gotovca i zainteresirani Brođani i Brođanke imali su prigodu pogledati i insert iz jednog dokumentarnog filma Hrvatske radio televizije u kojemu su prikazani neki od najpoznatijih Gotovčevih svevremenih govora i za ‘lijeve’ i za ‘desne’.  Brodski književnik Antun Toni Bartek je pak podsjetio i na sve one povijesne činjenice koje vežu Vladu Gotovca i građane Slavonskog Broda. Bartek je govorio o svojim susretima s Vladom Gotovcem, pokazavši i nekoliko sačuvanih, u lokalnim novinama objavljenih članaka i intervjua s ovim velikim hrvatskim političarom, te izrecitirao i nekoliko njegovih poznatijih pjesama.

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakKoncert iznenađenja s krova bivše robne kuće
Sljedeći članakPetorica Novogradiščana teško se zarazila opakom trihinelom na kolinju, hitno hospitalizirani