Stalni kolumnist našeg portala, a usput i nacionalni potpredsjednik Demokratskog centra, brodski povjesničar Petar Bašić, u četvrtak, zatražio je ostavku Predsjednice DC-a, bivše ministrice pravosuđa Vesne Škare Ožbolt, zbog njezina zalaganja za ‘prisajedinjenje’, a ne koaliranje DC-a s HDZ-om. Dakle, zbog eutanaziranja DC-a u cilju predizbornog jačanja HDZ-a i partnera mu. Kako doznajemo, Predsjedništvo stranke (napola) složilo se s Bašićem.

Potpredsjednik DC-a, Brođanin Petar Bašić, jedan od rijetkih u stranci ostalih utemeljitelja DC-a iz veljače 2000, odbio je najavljeno ujedinjenje te stranke s HDZ-om te je pokrenuo okupljanje nezadovoljnih “ponižavajućim sporazumom kojim bi DC, nakon 15 godina, trebao prestati postojati”.

Premda je na terenu puno članova bilo protiv ujedinjenje, u Predsjedništvu je prevladao stav kako se o ujedinjenju može pregovarati. Vesna Škare Ožbolt, pak, inzistirala je neka ujedinjenje bude jedina opcija te da se ne može koalirati ni s kim drugim. S takvim stavom upoznala je i hrvatsku javnost. Pritom, kažu upućeni, ni s kim o ničemu razgovarala nije osim s Tomislavom Karamarkom o gašenju i DC-a. Čak i u tim dogovorima, izgleda, bila je naivna i ponižena. Zajedno sa strankom.

Pregovori delegacija dviju stranaka o Sporazumu o ujedinjenju, koje je Škare Ožbolt putem medijima najavila, nikad nisu ni održani. Naime, HDZ je odbio razgovarati o prijedlogu Sporazuma koji su deceovci skicirali, a pogotovo prihvatiti programske uvjete i inkorporiranje nekih konkretnih rješenja za hrvatske gospodarske probleme u zajednički izborni program. Uostalom, svoj program HDZ objavio je prije nego je Karamarko, kurtoazno, primio predsjednicu DC-a. Dakle, cijeli ‘pregovarački’ proces bi je tek općenje s javnošću tijekom izborne kampanje HDZ-a.

Budući da je svojim postupcima predsjednica DC-a stranku i njezine članove dovela u ponižavajući status ne samo u odnosu prema HDZ-u, u četvrtak, Bašić je zatražio neka Vesna Škare Ožbolt preuzme političku odgovornost i podnese ostavku na mjesto predsjednice DC-a. U tom njegovom zahtjevu, pola članova Predsjedništva dalo mu je pisanu potporu. Bašić je predložio i sazivanje izvanredne konvencije DC-a u roku od 60 dana, koja bi izabrala novo vodstvo.

Osim toga, zatražio je obavljanje hitnih konzultacija s drugim strankama centra s ciljem da DC na parlamentarne izbore izađe u jednoj od opcija koje razbijaju monopol ‘lijeve’ i ‘desne’ koalicije partijskih oligarhija. Kako je za donošenje bili kakvih odluka u vezi s izborima vrlo malo, brzo će biti poznato u kojoj mjeri je Bašić uspio spasiti obraz članovima DC-a i svoje osobne izglede u borbi za ulazak u Hrvatski sabor.

Komentari
Prethodni članakSocijalna samoposluga stalno puna / Foto
Sljedeći članakKandidati koalicije SDP-a i partnera za V. izbornu jedinicu