Začini su ključ za ukusne recepte i često su faktor koji jelu daje poseban okus, ali i prema kojem možemo prepoznati podrijetlo onoga što nam je na tanjuru. Isti proteini, žitarice i povrće pripremljeni s različitim začinima rezultirat će potpuno različitim iskustvima s hranom. Osim što su aromatične bombe, začini imaju nevjerojatne zdravstvene prednosti (povezane s njihovim bioaktivnim spojevima) koje se reklamiraju od vremena drevnih civilizacija. Portal Real Simple razgovarao je sa stručnjacima o svim prednostima različitih začina.

Cimet

Brojne su studije koje pokazuju učinke cimeta u snižavanju glukoze u krvi, uključujući i istraživanje koje je pokazalo da samo 500 miligrama cimeta dnevno može smanjiti razinu glukoze u krvi kod ljudi s predijabetesom. Bioaktivni spojevi cimeta zajedno djeluju antioksidativno, antimikrobno, protiv raka i protugljivično.

Kurkuma

Neke studije pokazuju da kurkuma može inhibirati rast tumorskih stanica, kao i smanjiti upalne markere u tijelu. Kurkuma se također istražuje zbog dobrobiti zdravlja crijeva i mozga, a može pomoći i u smanjenju ukupnog kolesterola i triglicerida. Uz to, postoje neki dokazi da kurkumin može igrati ulogu u upravljanju simptomima depresije.

Đumbir

Đumbir sadrži aktivni spoj nazvan gingerol koji sadrži fitonutrijente koji djeluju kao antioksidans uz antivirusna, antifungalna, antibakterijska, protuupalna i analgetička svojstva. Može pomoći u ublažavanju mučnine i povraćanja, posebno povezanih s tim simptomima tijekom trudnoće i kemoterapije. Konzumacija đumbira također može pomoći u ublažavanju bolova povezanih s reumom.

Komorač

Aktivni spoj anetol ono je što komoraču daje izraženu aromu i okus anisa, kao i njegove zdravstvene dobrobiti. Anetol ima protuupalna, antimikrobna i antioksidativna svojstva, kao i pomoć u probavi. Samo 1 žlica sjemenki komorača donosi 2 grama vlakana i izvrstan je izvor mangana (važnog minerala za razne tjelesne funkcije, uključujući metabolizam, apsorpciju kalcija, regulaciju šećera u krvi, rad mozga i živaca). Sjeme komorača također sadrži kalcij, željezo, magnezij i kalij.

Paprika

Paprika sadrži aktivni spoj kapsaicin, prepoznat po nizu zdravstvenih blagodati zbog svojih antioksidativnih i protuupalnih svojstava. Što je paprika ljuća, to će sadržavati više kapsaicina. Paprika također sadrži iznenađujuće koncentriranu količinu vitamina i minerala, uključujući željezo, vitamin A, vitamin E i vitamin B6, kao i razne fitokemikalije.

Komentari
Prethodni članak19 novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji
Sljedeći članakNovogradiščani obilježili Dan plavog irisa