Hrvatska liga za borbu protiv raka dr. Zorislav Slović u suradnji sa Stoma klubom Nova Gradiška humanitarnom akcijom obilježili su Dan plavih irisa. Tim povodom u središnjoj gradskoj Ulici slavonskih graničara dijelili su sugrađanima irise i informativne materijale, a sva prikupljena sredstva namijenjena su u humanitarne svrhe.

Dan plavog irisa se obilježava u cilju podupiranja udruge osoba sa stomom informiranjem javnosti o problemima ovih osoba, među kojima je najveći udio oboljelih od raka debelog crijeva.

-“Ovo je tradicionalna akcija koja se obilježava u cijeloj Hrvatskoj, pa tako je i mi održavamo u Novoj Gradiški. Ovo je nama peta humanitarna akcija ove godine koju smo održali. Za svaku našu akciju kontaktirali smo HZJZ koji je i pokrovitelj ove akcije jer je i podrška četvrtom Nacionalnom programu prevencija raka debelog crijeva. Ilco klub djeluje već godinama i ovo je prilika da upozorimo naše građane na ozbiljnost raka debelog crijeva koji je drugi po učestalosti raka kod muškarca, a treći kod žene. To je jedan ozbiljan problem, a invaliditet od posljedice ovoga raka je jako velik.” – rekla je Tereza Grgić, predsjednica novogradiške podružnice Hrvatske lige za borbu protiv raka „Dr Zorislav Slović”.

Ovim se obilježavanjem ujedno želi svratiti pozornost javnosti na potrebu da se poveća znanje o raku debelog crijeva i mogućnostima prevencije.

Komentari
Prethodni članakPet začina koji ne samo da imaju dobar okus, već i zdravstvene prednosti
Sljedeći članakUpoznajmo korisnice na projektu Zajedno za žene: Nanica i Janja