Prema podacima Agronomskog fakulteta u Zagrebu, naša samodostatnost u voću prije dvije je godine iznosila tek 45 posto, što znači kako ga uvozimo najmanje 60 posto jer i dio našeg domaćeg voća završi u izvozu u drugim zemljama. – prenosi portal N1.
Podaci su pokazali kako je u Hrvatskoj tijekom 2021. godine, npr. proizvedeno oko 61.300 tona jabuka, a deset godina ranije 113.000 tona. Riječ je, dakle, o padu od 46 posto. Kada je riječ o breskvama i nektarinama, lani je proizvedeno 3200 tona, odnosno 73 posto manje nego npr. 2011. godine.
Pala je i proizvodnja mandarina. Tako je prije dvije godine u Hrvatskoj proizvedeno 40.600 tona, 4 posto manje nego prije deset godina. Da stvar bude poraznija, podaci Agronomskog fakulteta otkrivaju kako tijekom 2020. nismo bili samodostatni ni u mandarinama: pokrili smo tek 92 posto godišnje potrošnje.
U prvih deset mjeseci prošle godine uvezli smo voća u vrijednosti 240,6 milijuna eura, a izvezli tek 68,6 milijuna eura. U tom razdoblju uvezli smo 23.000 tona jabuka, što je više nego u prvih deset mjeseci pretprošle godine.
Najviše jabuka, uvezeno je iz najvećeg europskog proizvođača, Poljske. Prema ranijim procjenama Europske komisije, Poljska godišnje proizvede otprilike 55 puta više jabuka od Hrvatske, i uz osjetno niže troškove.