Iako je sutra početak nove školske godine, proteklih tjedana nije bilo navale u knjižare, kupuje se postupno i ne sve odjednom.

-” Roditelji obilaze razne trgovine u potrazi za jeftinijim školskim priborom, pa tako u jednoj trgovini kupe torbu, u drugoj bilježnice i slično,” kaže Tonka Terzić iz novogradiške knjižare “Stara lipa”.

Uobičajena navala izostaje i zbog toga što će školarci dobiti besplatne udžbenike i radne bilježnice, pa roditelji moraju nabaviti samo školski pribor. Tako za školski pribor za osnovne škole treba izdvojiti oko 700 kuna, bez školske torbe. Mnogi roditelji, posebice oni koji pribor kupuju prvi put, tek će kad počne škola točno znati što im treba. Strka je, objašnjavaju u knjižarama, ipak manja nego u vrijeme kada su se u trgovinama kupovali i udžbenici. Bez obzira što su roditelji rasterećeni velikog dijela troškova, kupuje se samo ono potrebno. Radije će novac izdvojiti za odjeću ili obuću, dok se školski pribor većinom nabavlja po jeftinim cijenama u trgovačkim centrima.

-” Manja je gužva i zbog sve manjeg broja djece. Knjižara gubi smisao kao trgovina za pripremu školaraca. Djeca su izbirljiva, nekad nam prvašić kaže da ne želi takvu torbu ili bilježnicu jer je to za djecu. Daleko su napredniji i ozbiljniji u odnosu na djecu prije 10-ak godina. Torbe s likovima iz crtića smo znali prodavati školarcima sve do četvrtog razreda, sad žele nešto drugačije, modernije.” – rekla je Tonka.

 

Komentari