Za vinare i vinogradare, radovi su se preselili iz vinograda u vinske podrume. Promjenjiva i izazovna godina s čestim kišnim i sunčanim razdobljima, imala je utjecaja i na vinovu lozu. Tako su ove godine prinosi manji, ali vinari kažu, kvaliteta vina je vrhunska.
Graševina, pinot sivi i cabernet sauvignon – tri su sorte koje Ozren Kraljić uzgaja u svom vinogradu, ali ove godine vremenske prilike nisu ga mazile, što se odrazilo na urod.
– Količina je platila zbog suhe zime, vlažnog proljeća, a i kiše u vrijeme same cvatnje loze, gdje cvatnja nije odrađena kako treba, stoga su prinosi na nekim sortama manji i do 40 posto. Na nekima su do 10 posto, a cabernet sauvignon urodio je najmanje – rekao je za SBTV Ozren Kraljić
No kako to često u vinogradima ide, manji prinos nadoknadit će kvaliteta, što potvrđuje i vinar Kraljić
– Rezultati u podrumu su jako dobri. Nismo imali nikakvih problema s vinifikacijama. Temperature su bile maksimalno 17 stupnjeva, čak smo radili vina i na dvanaest –
Takvi uvjeti u bačvama ove godine bile su poticaj ovom mladom vinaru da, kako i sam kaže, stvori jednu novu priču u svom podrumu.
– Ove godine smo si postavili izazov, i od bijele sorte napravili jedan prekrasan rose. To je vino fine aromatike i boje, zbog toga sam posebno ponosan – rekao je Kraljić
Nakon što se kvalitetno vino pretoči u boce, vinari kažu, dolazi onaj najzahtjevniji dio – prodaja i borba na tržištu.
– Svaki moj korak u podrumu je usmjeren ka pronalaženju novog tržišta, zadovoljavanju postojećeg, te svih onih koji sve ove godine uživaju u našim vinima. Prema tome, svaki naš napredak ispitivanje je tržišta i traženje onoga u čemu bi gosti, turisti ili kupci naših vina mogli više i bolje uživati, te zapamtiti odakle to vino dolazi, gdje smo i što radimo – zaključuje
Unatoč svim problemima ove godine, vinari ističu, sigurno je da će svi koji probaju vina uživati u kvalitetnoj kapljici.
Foto: Facebook/Ozren Kraljić
Intervju: SBTV