Sindikalisti su često puta naglašavali kako je izračun prosječne plaće učitelja, koju je Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo medijima, kriv. Tvrdili su da je u iznos od 7.100 kuna neto ministarstvo uračunalo i troškove prijevoza. Na upit novinara Srednja.hr, iz Ministarstva pojašnjavaju da profesori u prosjeku zarade 7.100 kuna – bez prijevoza, koji im se isplaćuje naknadno – te kako u izračun prosječne plaće nisu uračunate plaće ravnatelja.

Posljednjih se tjedana puno raspravlja o tome što sve čini plaću, a što ne. Iako u kolektivnom ugovoru koji su potpisali s Vladom stoji kako plaću čine osnovna plaća i dodaci na nju, sindikalisti tvrde da se u prosječnu plaću dodaci ne mogu računati.

Također, tvrdili su kako je izračun da prosječna neto plaća nastavnika iznosi 7.100 kuna kriv jer uključuje i naknadu za prijevoz koja nije dio plaće.

Plaća = osnovna plaća + dodaci

Iz Ministarstva su pojasni detalje izračuna plaća.

– Plaću zaposlenika škola čini osnovna plaća i dodaci na osnovnu plaću. Dakle, iznosi o prosječnim isplaćenim plaćama sadržavaju i dodatke na plaću koji su ugovoreni važećim kolektivnim ugovorima (dodatak od 13,725%, prekovremeni rad, dodatak za rad u smjenama, dodaci za rad u posebnim uvjetima rada i drugi) – kažu iz Ministarstva

Napominju da u iznose prosječnih plaća nije uključena naknada za trošak prijevoza kao ni iznosi materijalnih prava poput jubilarnih nagrada, otpremnina i pomoći.

– Iskazane prosječne plaće odnose se na učitelje i nastavnike koji imaju VSS i koji rade puno radno vrijeme. Dakle, u navedene iznose nisu uključene plaće ravnatelja – pojašnjavaju

U 7.100 nije uračunat prijevoz

Otkrili su i koliko su, prema sustavu Centraliziranog obračuna plaća, iznosile plaće učitelja i nastavnika koji imaju visoku stručnu spremu i rade puno radno vrijeme u prvih šest mjeseci ove godine. Radi se, dakle, o plaćama s dodacima, ali bez naknada za prijevoz, a u prosjek nisu uključene plaće ravnatelja.

Prosječna plaća u siječnju iznosila je 9.869 kn bruto, odnosno 7.107 kn neto.

U veljači 10.103 kn bruto, odnosno 7.248 kn neto.

Prosječna plaća učitelja i nastavnika u ožujku je bila 10.106 kn bruto, odnosno 7.251 kn neto.

Učitelji su u travnju prosječno zaradili 9.893 kn bruto odnosno 7.122 kn neto.

U svibnju je taj iznos bio 10.032 kn bruto, odnosno 7.205 kn neto, a u lipnju su prosječno zaradili 9.766 kn bruto odnosno 7.047 kn neto.

Više godina rada, veća plaća

Jedan od razloga zašto su prosječne plaće više od početničkih je i taj što se zaposlenicima plaća svake godine rada povećava za 0,5%, a većina zaposlenih ima dosta godina staža.

Prema istraživanju TALIS, hrvatski učitelji prosječno imaju 15 godina iskustva, a od toga 11 godina u osnovnoj školi u kojoj su trenutno zaposleni, dok nastavnici u srednjim školama u prosjeku imaju 16 godina staža, a od toga su 14 godina proveli na trenutnom zaposlenju.

Izvor/Foto: Srednja.hr

 

Komentari
Prethodni članakVozači oprez: Na križanju kod Haulikove dogodila se prometna nesreća
Sljedeći članakBurno na našim cestama: Prošli tjedan 20 prometnih nesreća i 418 prometnih prekršaja